Belgijci izabrali novu vladu koja želi povećati minimalnu mirovinu na 1.500 eura

Josip Mihaljević
3. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Belgija će napokon dobiti vladu i to 16 mjeseci nakon izbora. Državu je do sada vodila manjinska koalicija, a nova Vlada po svemu sudeći želi povećati minimalnu mirovinu za puni staž na 11.345  kuna (1.500 eura).

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Čak 16 mjeseci nakon izbora Belgija će dobiti novu Vladu, a ta Vlada planira povećati minimalnu mirovinu za puni radni staž na lijepih 1.500 eura, piše brusselstimes.com.

No, taj iznos će dobiti oni umirovljenici koji prema belgijskim pravilima odlaze u “punu” mirovinu, a to podrazumijeva 45 godina staža. Ako vam ta brojka izgleda preveliko, brojne države honoriraju staž dok se, recimo, studira, pa skupiti toliko godina staža i nije nemoguća misija.

Mirovine rastu svima, ne samo onima s najviše staža

pizza
Stanaru (65) već devet godina stižu pizze koje nije naručio: "Bojim se zvuka skutera"

Belgija je izbore imala u 2019. godini, a nakon dugih pregovora sastavljena je vlada koju čine liberali, socijalisti, zeleni i demokršćani. Upravo su mirovine bile prijepor dogovorima, no jučer su napokon dogovorili da idu prema najnižoj mirovini od 1.500 eura za svoje građane.

To su dobre vijesti za sve umirovljenike jer će mirovine svakako rasti, samo proporcionalno njihovom stažu od idealnih 45 godina koliko Belgijci smatraju da iznosi puna mirovina. U Belgiji je moguće skupiti i više staža, a ovaj novi prijedlog podrazumijeva i dodatne bonuse za umirovljenike koji budu doprinosili i više od 45 godina.

Nova mjera bit će dostupna svim radnicima (zaposlenicima, samozaposlenima i radnicima u državnoj službi), a točni detalji i kriteriji će naknadno biti uvršteni.

Umirovljenici iz Belgije dobiju oko 1.000 eura bonusa za ljetovanje

Kao jedna od najrazvijenijih zemalja EU, Belgija ima visok standard brige za umirovljenike.

belgija francuska
Možete li vjerovati? Penzići u Belgiji dobiju svake godine gotovo 1.000 eura džeparca za ljetovanje

Tako im svake godine isplaćuje ljetni džeparac to jest regres. Umirovljenici u Belgiji tako u svibnju mogu računati na oko 923 eura regresa (pored prosječne mirovine koja uglavnom iznosi preko tisuću eura), a umirovljenicima iz Belgije dodatni novci ne predstavljaju socijalnu pomoć kao u Hrvatskoj, nego dodatna pogodnost i poticaj da si priušte razne stvari poput ljetovanja, izleta i slično.

Belgijci izabrali novu vladu koja želi povećati minimalnu mirovinu na 1.500 eura
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap