Bejaković: “Rano odlazimo u mirovinu. Moramo raditi dulje”

Jasmina Grgurić Zanze
6. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Predrag Bejaković s Instituta za javne financije komentirao je referendumsku inicijativu kojom se traži odlazak u mirovinu sa 65, umjesto 67 godina. Kao problem je istaknuo da prerano odlazimo u mirovinu, a raditi, smatra, moramo dulje da mirovine ne bi bile još manje nego sada.

Predrag Bejaković Snimak zaslona/Youtube

“Mi jako rano odlazimo u mirovinu, muškarci sa 63 godine, žene sa 61, imamo kratko razdoblje mirovinskog osiguranja, a živimo nešto malo manje od prosjeka Europske unije. Plaćamo razmjerno visoke mirovinske doprinose, no oni su dovoljni tek za polovicu mirovinskih rashoda, ostatak dolazi iz središnje države i to je jedan od glavnih uzroka deficita. Ako bismo ranije išli u mirovinu to bi značilo da ćemo imati manje mirovine ili ćemo zadužiti nerođene generacije” – rekao je Bejaković za Televiziju N1.

Pojasnio je i da se ne slaže s tvrdnjama da živimo puno kraće od prosjeka Europske unije, napominjući da se životni vijek u Hrvatskoj povećao za deset godina te da stoga nema razloga da u mirovinu idemo ranije. Bejaković se osvrnuo i na problem starenja stanovništva.

“Ako želimo težiti održivosti sustava, moramo duže raditi. Problem je da rano odlazimo u mirovinu” – ustvrdio je. 

Stručnjaci: Kraći radni vijek znači niže mirovine. Sindikati: Manipulirate građane!

U jednakom tonu pozdravio je i rad umirovljenika, pri čemu se broj onih koji rade udvostručio u prva tri mjeseca ove godine kada ih je bilo oko pet tisuća.

“Hrvatskoj ozbiljno nedostaje radnika, dobro je da ljudi rade, da zarade. Bilo koji način poslovne aktivnosti je više nego dobar. Mirovine u Hrvatskoj su male, hrvatske plaće su male s obzirom na cijene, ali točno odgovaraju našoj produktivnosti. Zaboravljamo da nema besplatnog ručka. Da bi netko financirao mirovinsko osiguranje, mi zaposleni moramo izdvajati” – rekao je Bejaković.

Podsjetimo, u sklopu sindikalne referendumske inicijative “67 je previše” potpisi će se prikupljati od 27. travnja do 11. svibnja.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap