Bedeković: Otvaramo domove za prijam novih korisnika, bit će dozvoljen i posjet

Josip Mihaljević
8. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas je na konferenciji Stožera civilne zaštite predstavila najnoviji set mjera za sustav socijalne skrbi. Ići će u dvije faze, u prvoj se dopušta dostava namirnica, a u drugoj prijam novih korisnika pa čak i posjeti . Naravno, sve uz posebna epidemiološka pravila.

bedeković vesna

Foto: Vesna Bedeković | Youtube screenshot

Ministrica socijalne politike Vesna Bedeković kazala je kako se sustav socijalne skrbi suradnji s HZJZ-om prilagođava na novonastale okolnosti.

“Svi zaposlenici u sustavu socijalne skrbi su od početka izbijanja epidemije, prateći sve preporuke, mijenjali svoju praksu i primjenjivali različite preporučene organizacijske oblike rada kako bi zaštitili zdravlje svih korisnika. To je bio i još uvijek je veliki izazov za cijeli sustav”, kazala je Bedeković.

Sustav socijalne skrbi i dalje glavni naglasak stavlja na zaštitu zdravlja korisnika, što podrazumijeva i fizičko i mentalno zdravlje.

“Teško se bilo nositi sa svim do sada propisanim mjerama, mi smo zajedno pristupili oblikovanju novih mjera kako bismo prije svega olakšali svakodnevni život korisnicima u ustanovama socijalne skrbi i smanjili pritisak na zaposlenike. Nove mjere se odnose na domove i različite korisničke skupine i na rad centara za socijalnu skrb”, rekla je Bedeković.

Mjere idu u dvije faze

karlovac dom za starije
Evo zašto u karlovačkom Domu za starije najvjerojatnije neće doći do zaraze

Dio novih mjera stupa na snagu 11., a dio 18. svibnja:

11. svibnja:

Korisnicima će biti omogućena dostava higijenskih potrepština, namirnica i ostalih potrepština od strane članova obitelji i prijatelja u domovima za starije i nemoćne, pružanje fizikalne terapije, posjet djeci koja su smještena u domovima i kod drugih pružatelja usluga uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, šetnje i boravak u prirodi i odlazak djece na dječja igrališta samostalno ili u pratnji stručnih radnika, ovisno o dobi i procjeni stručnih radnika. Pritom će se i nadalje vršiti prijam korisnika na privremeni smještaj u kriznim situacijama (žurni smještaj).

18. svibnja:

Dozvoljen je prijam novih korisnika u domove za starije i nemoćne prema listi čekanja, posjet starijim i nemoćnim korisnicima i korisnicima s invaliditetom uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera te izlazak starijih osoba i osoba s invaliditetom izvan prostora ustanove u kojemu se pruža usluga smještaja u pratnji zaposlenika doma i uz poštivanje mjera zaštite i fizičke udaljenosti.

Organizacija rada i centri za socijalnu skrbi

Vlasnik privatnog doma otkazima prijeti radnicima: "Ili dođite u karantenu ili znate što slijedi"

Što se tiče preporuke od sedmodnevnim radnim smjenama (za zaposlenike domova), prelazi se na četverodnevne radne smjene. Sve ostale epidemiološke mjere kod pružatelja socijalnih usluga ostaju na snazi, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije mjere će se postrožiti.

Mjere popuštanja odnose se na veći obuhvat korisnika poludnevnog i cjelodnevnog boravka, osim online i rada na daljinu neke od usluga ponovno će se pružati u ustanovama, u prostorima ostalih pružatelja usluga, i u domu korisnika, također uz strogo pridržavanje mjera zaštite.

“Što se tiče izvaninstitucijskih usluga, idemo na njihovo pružanje u većem opsegu nego što je do sada bilo moguće, uz poštovanja mjera. Što se tiče centara za socijalnu skrb, oni danas ponovno počinju primati nove stranke. Za kraj, ovo su mjere usmjerene na olakšavanje života naših korisnika, zahvaljujem im na strpljenju”, zaključila je ministrica Bedeković.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap