Barem znaju zašto: I naši susjedi će raditi do 67., ali za puno veću mirovinu

Jasmina Grgurić
15. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Nakon što je postupno povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu uvedeno, odnosno ubrzano, od ove godine u Hrvatskoj, do 67. godine po svemu sudeći radit će i naši susjedi. Takav je barem plan slovenske vlade u sklopu njihove mirovinske reforme s učincima do 2034. godine. Godinu je to dana duži rok nego onaj hrvatski kada će i muškarci i žene u mirovinu sa 67 godina.

Minimalna mirovina u Sloveniji je 500 eura Foto: Pixabay

Kada usporedimo Sloveniju u Hrvatsku po pitanju mirovina i plaća, naši susjedi barem znaju zašto će raditi duže. Naime, minimalna plaća u Hrvatskoj od ove godine iznosi nikad većih 3.000 kuna. Još se uvijek sjećamo izjave ministra Marka Pavića koji je taj iznos stavio u istu rečenicu s dostojanstvenim životom. U Sloveniji, minimalna plaća iznosi 667 eura, odnosno 4.935 kuna, što je gotovo dvije tisuće kuna više!

Minimalna mirovina o kojoj Hrvati mogu samo sanjati

Nadalje, minimalna slovenska mirovina od prošle godine postavljena je na 500 eura, što je 3.700 kuna, Ono što je njima umirovljenički “minimalac” kod nas je nedostanjani san jer manje od toga iznosa ima više od 930 tisuća od 1,14 umirovljenika prema općim propisima.

Mirovina je zelenija u susjednom dvorištu: Umirovljenicima 100 do 410 eura regresa

Također, prosječna slovenska mirovina iznosi 60 posto prosječne plaće. Prosječna plaća u Sloveniji je 1,077 tisuća eura, odnosno 7.970 kuna, što je ujedno i najveća plaća u svim zemljama bivše države te jedina u zemljama takozvane regije koja prelazi tisuću eura. Prosječna mirovina je 4.790 kuna, što je dvostruko više nego hrvatskih 2.407 kuna. Udio naše prosječne mirovine u prosječnoj plaći trenutno je 38,5 posto, što je ispod europskih smjernica o minimalnom udjelu od 40 posto.

Životna dob povećat će se na 67 godina za osiguranike bez 40 godina staža, najavila je tamošnja ministrica za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Ksenija Klampfer.

Mirovina će im rasti na 63 posto plaće

Predlaže se i povoljniji način obračuna mirovine u odnosu na prosjek plaće pa bi sada ona i za muške i za ženske osiguranike iznosila 63 posto prosjeka na koje se računa mirovinska osnovica, što bi se postupno uvodilo u sljedećih 6 godina, piše Glas Istre. Do sada se muškim osiguranicima s 40 godina radnog staža mirovina izračunavala na osnovi 57,25 posto prosjeka plaće, a za žene na osnovi 60,25 posto.

Prosječna hrvatska starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža prema podacima HZMO-a iznosi 3.665 kuna, a njen udio u prosječnoj neto plaći je 58,53 posto.

I Slovenci su kao razlog reforme naveli negativne demografske trendove i promjene kojima se treba prilagoditi, pri čemu bi starosnim umirovljenicima, baš kao i Hrvatska, omogućili rad uz zadržavanje isplate mirovine.

Nacrt prijedloga o mirovinskoj reformi sada će ići u javnu raspravu, a za usvajanje u parlamentu potrebno je osigurati i parlamentarnu većinu, što bi mogao biti problem za manjinsku vladu premijera Marjana Šareca.

 

 

Barem znaju zašto: I naši susjedi će raditi do 67., ali za puno veću mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap