Ministar Pavić: Veća minimalna plaća za dostojanstven život, Bunjac: Napišite knjigu kako preživjeti sa 3.000 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
11. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Burno je u Sabornici bilo i jučer, no glavne zvijezde rasprave opet su ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić i saborski zastupnik Živog Zida, Branimir Bunjac. Iako je očito imao namjeru reći pozitivnu stvar, ministar se opet malo krivo izrazio, što je Bunjac još jednom dosjetljivo dočekao.

Ministar Marko Pavić Snimak zaslona/Youtube

Raspravljalo se jučer u Saboru o povećanju minimalne plaće za 248 kuna, što je generalno jako dobra stvar. Međutim, ministar Marko Pavić nespretno se izrazio, kazavši da je predloženim povećanjem na 3.000 kuna ‘Vlada poslala važnu poruku da želi dostojanstven život svojih sugrađana od kojih njih 37.000 prima minimalnu plaću’. Prema njegovim riječima, Vlada je tako napravila značajan iskorak te im pružila dodatna sredstva za dostojanstven život. No, to se nije svidjelo oporbi.

Ministar će promovirati knjigu ‘Dostojanstven život’

Sabornik Živog Zida, Branimir Bunjac na to mu je predložio da izradi priručnik za dostojanstven život sa 3.000 kuna.

“Poznato je da ste vi u HDZ-u važni književnici. Imate književnicu Dalić, književnika Sanadera, književnika Šeksa pa možemo imati i ministra Pavića koji će u NSK promivirati knjigu ‘Dostojanstven život’. Ona će imati nekoliko poglavlja; jedno kako preživjeti sa 3.000 kuna ako ste sami, ako imate obitelj, ako imate kredite, ako ste blokirani” – poručio je Bunjac Paviću.

Bunjac je u pravu, složili bi se mnogi, sa 3.000 kuna jedva da se može živjeti, a kamo li dostojanstveno, no činjenica je da mladi i ne baš popularni ministar Marko Pavić iza sebe lagano ostavlja rezultate u svom resoru, koliko god se oni činili mizerni.

Kada je o minimalnoj plaći riječ, pohvalio se ministar, ona je u mandatu ove Vlade porasla za 23,9 posto, odnosno 504 kune bruto. Minimalna plaća uvedena je 2008. godine, a predloženo povećanje od 248 kuna najveće je od tada. Da je slučajno o mirovinama riječ, koje rastu svega dva do tri posto godišnje, brojni umirovljenici s 2.400 kuna prosjeka, od kojih većina ima manje, ne bi se bunila.

Oporba traži 4.000 kuna, Pavić ih podsjetio da su mogli

Iz oporbe su pak ministru predložili da minimalac poveća na 4.000 kuna. Prijedlog je to SDP-a i stranke Promijenimo Hrvatsku.

“Rekli ste da je 3.000 kuna za dostojanstven život? Nitko od nas ne razumije da je to moguća misija! Slovenci imaju duplo veći minimalac” –  replicirao je Paviću Ivan Lovrinović.

Pavić mu je odgovorio da je lako tako iz saborskih klupa predlagati, te da bi takva populistička mjera dovela do par tisuća otkaza jer bi predstavljala preveliki teret za poslodavce. I SDP-ov Gordan Maras podsjetio je na prijedlog od 4.000 kuna, no Pavić mu nije ostao dužan.

“Sad govorite jedno, a kad ste bili na vlast, radili ste drugo. Vi ste 2015. povećali minimalnu plaću za 11,94 kuna. Toliko o dostojanstvenosti i socijalnim politikama SDP-a” – uzvratio je ministar.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap