Baku i djeda svako dijete treba: ‘Za projekt više nema novca, ali i dalje ćemo pomagati djedovima i bakama’

Jasmina Grgurić Zanze
4. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’ proteklih pet mjeseci kroz savjetovališta, grupe podrške i radionice provodila je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo. Deseci djedova i baka javili su im se kroz projekt jer im članovi obitelji, najčešće snahe, brane viđati unuke. Psihološka i pravna pomoć bila im je ključna, a korisnici programa učili su i kako imati što kvalitetniji odnos s unucima. Tajnica udruge Melita Požgaj kaže da će nastaviti pomagati bakama i djedovima volonterski savjetodavno, javljajući se na pozive, pisma i mailove.

Predstavljanje rezultata projekta 'Baku i djeda svako dijete treba' | Foto: HURR

Predstavljanje rezultata projekta ‘Baku i djeda svako dijete treba’ | Foto: HURR

Jedinstveni projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’ posljednjih pet mjeseci provodila je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo. Nažalost, sredstava za radionice, grupe podrške i psihološka savjetovanja više nema. Bake i djedovi učili su graditi svoj odnos s unucima, a kao glavna tema nametnulo se neviđanje unuka zbog zabrana uslijed narušenih obiteljskih odnosa. Završna konferencija projekta uz predstavljanje rezultata održana je ovih dana.

Baka unuke viđa samo preko slika na školskom portalu

Dijelove pisma jedne bake čiji je sin umro, a snaha joj brani viđati unuke, tajnica HURR-a Melita Požgaj pročitala je na početku. Baka unuke viđa tako da joj susjeda skida slike s portala škole da bi ih odnijela u tiskaru i stavila u dnevnu sobu.

Melita Požgaj, tajnica HURR-a
Sve više djedova i baka traži pomoć: 'Snaha nam ne dopušta da vidimo unuke'

– Bilo je jako lijepo i emotivno. Ines Kovačić je stručno, s puno empatije, predstavila što su radili kroz grupe podrške. Boro Ranitović prošao je kroz naše tai chi radionice i pokazao stručnost u 30 godina svoga rada. Zanimljivo je bilo i predavanje Iztoka Ivančića iz Slovenije o stanju u njihovoj državi gdje ne da nemaju ovakvih projekata, nego i nitko ne priča o problemu neviđanja unuka. Na kraju zanimljiv čovjek s više od 20 godina rada na sudovima gdje propagira ravnopravno roditeljstvo, odvjetnik Hrvoje Jukić s izrazito zanimljivim iskustvima osobe koji godinama radi sa roditeljima i članovima obitelji koji imaju problema s neviđanjem djece. Nažalost, nije nam mogao doći psiholog Bojan Klapčić koji je voditelj psihosocijalnih radionica, ali smo naveli njegov rad i doprinos u projektu, rekla je Požgaj.

Programima okupili 267 djedova i baka

Projekt se provodio od 1. listopada 2023. do 29. veljače sredstvima Grada Zagreba, ali sredstava više nema, o čemu smo pisali ovdje. Unatoč upućenom pozivu za donacijama, nitko se nije javio. Međutim, i dalje će, kaže Požgaj, nastaviti pomagati bakama i djedovima volonterski savjetodavno, javljajući se na pozive, pisma i mailove.

Kroz radionice i grupe podrške prošlo je ukupno 112 korisnika, a Udruzi je upućeno čak 78 poziva djedova i baka s problemima neviđanja unuka iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta, o čemu smo pisali ovdje. Deseci njih javljali su se i putem maila te službene Facebook stranice Udruge za ravnopravno roditeljstvo. Program je okupio ukupno 267 korisnika kojima je pružena važna savjetodavna, psihološka i pravna pomoć, uz bogata znanja o ulozi djedova i baka u životu djece koja su u svemu ovome ipak, najvažnija.

Copy link
Powered by Social Snap