Baksa predlaže ukidanje HRT pristojbe za umirovljenike: ‘Svaki euro im je bitan’

Jasmina Grgurić Zanze
23. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Da se ukine ili barem smanji plaćanje HRT pristojbe za sve umirovljenike, pozvao je saborski zastupnik Ivica Baksa. Ističe kako je umirovljenicima, s obzirom na visinu mirovine, svaki euro bitan. Cijena mjesečne pristojbe trenutno je 10,62 eura, a plaćanja polovice toga iznosa oslobođeni su umirovljenici čija mirovina ne prelazi 199,08 eura. Ipak, samo njih oko 5.500 koristi ovu povlasticu, premda je u Hrvatskoj više od 45.800 građana s mirovinom ispod 200 eura.

Ivica Baksa, saborski zastupnik nezavisne platforme Sjever

Ivica Baksa, saborski zastupnik nezavisne platforme Sjever | Youtube

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, Ivica Baksa, pozvao je da se preispita obveza plaćanja HRT pristojbe za umirovljenike. Smatra kako je riječ o ranjivoj skupini ljudi od kojih mnogi žive u siromaštvu ili su od riziku od siromaštva. Baksa ističe kako je, s obzirom na visinu prosječne mirovine, svaki euro umirovljenicima od izuzetne važnosti te je vrijeme da se razmisli o realnim koracima koji se mogu poduzeti kako bi im se olakšao svakodnevni život.

Ovakva mjera povećala bi im standard i dostojanstvo

HSU: Tražimo da HRT pretplata za umirovljenike iznosi 1,5 posto prosječne mirovine

– Trenutna visina mjesečne pristojbe je 10,62 eura, što za prosječnu hrvatsku mirovinu od oko 500 eura predstavlja značajan izdatak. Od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50 % oslobođeni su umirovljenici koji primaju mirovinu iz Državnog proračuna RH u visini od 199,08 eura, no njih je, ističe Baksa, tek oko 5.500, piše Medjimurjepress.net.

U vrijeme kada mnogi umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem zbog porasta životnih troškova, gdje naročito teško padaju konstantna poskupljenja hrane i osnovnih potrepština, Baksa apelira na HRT i relevantne institucije da ozbiljno razmotre mogućnost ukidanja ili smanjenja pristojbe za sve umirovljenike, kojih u Hrvatskoj ima preko milijun.

– U vrijeme kada su naši sugrađani prisiljeni sakupljati boce i snalaziti se na različite načine da bi uštedjeli koji cent, mjere poput ukidanja pristojbe svim umirovljenicima u idealnom slučaju, ili barem značajno smanjenje, predstavljao bi značajan korak ka poboljšanju životnog standarda i dostojanstva naših umirovljenika, zaključio je Baksa.

Mirovinu ispod 200 eura ima više od 45.800 građana

osoba drži daljinski upravljač u rukama i gleda televiziju
Doznajemo: Samo 5.547 umirovljenika plaća povoljniju cijenu HRT pristojbe

Da je Baksa više nego u pravu, doznao je portal Mirovina.hr kada smo još početkom godine od HRT-a zatražili službene podatke o broju umirovljenika oslobođenih plaćanja 50 posto iznosa pristojbe. Tada su nam odgovorili kako je takvih korisnika svega 5.547, o čemu smo pisali ovdje.

Naime, povoljniju HRT pristojbu plaća sve manje umirovljenika zbog rasta mirovina kroz usklađivanja. Plaćanja pola cijene oslobođeni su svi oni čija mirovina ne prelazi, kako je istaknuo i Baksa, 199,08 eura, no moraju se prijaviti HRT-u ako žele koristiti ovu povlasticu. U Hrvatskoj je čak 45.808 umirovljenika čija je mirovina manja od 200 eura, prema službenim podacima HZMO-a, no očito dobar dio njih ne zna da može koristiti ovu povlasticu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap