Bakina kuhinja: Torta od mrkve s kremom od sira i naranče za posebne prilike

Ana Kanazir
18. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Torta od mrkve s kremom od sira i naranče će oduševiti baš svakoga. Najbolje od svega je što mrkvu nitko neće osjetiti, a utjecat će na svježinu i punoću okusa. Ipak kako bi ovaj kolač ispao najbolje, potrebno je držati se recepta.

Torta od mrkve s kremom na tanjuru

Torta od mrkve | Foto: Mirovina.hr

Možda će vam trebati nešto više vremena za izradu torte od mrkve, ali na kraju će se isplatiti. Svi će biti zadovoljni ovim okusom, a poseban čar joj daju krema i okus naranče.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 200 grama šećera
  • 8 žlica ulja
  • 250 grama glatkog brašna
  • 2 žličice cimeta
  • Pola žličice soli
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 prašak za pecivo
  • 4-5 većih mrkvi
  • 1 limun

Za kremu:

  • 1 naranča
  • 250 grama maslaca/margarina
  • 500 grama krem/mascarpone sira
  • 360 grama kiselog vrhnja
  • ekstrakt vanilije
  • 220 grama šećera u prahu

PRIPREMA:

Prvo se radi biskvit. Naribati mrkve i stavite ih u posudu sa strane. Izmućkati jaja pa u njih dodajte šećer, ulje i sok limuna. Sjediniti pjenjačom.

Brašno prosijati i sjediniti sa svim suhim sastojcima. Dodati u smjesu od jaja, šećera, ulja i limuna i sjediniti. Zatim dodati naribanu mrkvu u tijesto i dobro promiješati. Tijesto za biskvit preliti u kalup za pečenje koji ste prije obložili papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 50-60 minuta.

Dok se biskvit peče napravite kremu. Omekšali maslac/margarin i krem ili mascarpone sir kratko izmiksajte mikserom, da se sjedini. Zatim dodajte kiselo vrhnje, šećer u prahu, ekstrakt od vanilije, sok od naranče i ribanu koricu od naranče. Sve dobro sjedinite, ali ne s mikserom, nego ručno. Krema je spremna i možete ju staviti u hladnjak dok se pečeni biskvit ne ohladi do kraja.

Kada se ohladio, biskvit obilno premažite pripremljenom kremom. Poklopite drugim biskvitom pa cijeli kolač dodatno premažite ostatkom kreme. Kolač ostavite u hladnjaku preko noći. Ako vam je biskvit dovoljno narastao, možete ga prerezati i na 3 jednaka dijela i imati više slojeva biskvita i kreme.

Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap