[BAKINA KUHINJA] Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način

Jasmina Grgurić
27. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Zimska kuhinja nezamisliva je bez sarme. Za relativno malo novca dobit ćemo ekonomični ručak koji nam potrajati može nekoliko dana, a višak uvijek možemo zamrznuti. Tanjur sarme nudi nam nutritivno kompletan i zdrav obrok, a svoj recept s nama je podijelila umirovljena kuharica Inga.

Sarma (Snimak zaslona/Youtube)

Kad u Slavoniji počne vrijeme svinjokolja, tada je počela i sezona dobre sarme. Sarma kao glavno jelo uz pire krumpir prava je poslastica i za nedjeljni ručak. Kad je netko malo puniji obično ga pitaju koliko može pojesti valjaka sarme. A valjaka sarme može se pojesti jako puno kada je smjesa dobro začinjena, kaže nam umirovljena kuharica Inga koja je s nama podijelila način na koji ona priprema ovo omiljeno zimsko jelo.

SASTOJCI

  • 60 dkg mljevenog mesa
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 10 dkg riže
  • 3 režnja češnjaka
  • sol, papar, crvena paprika i vegeta
  • 1 jaje
  • malo brašna
  • 10 dkg sitno sjeckane pancete ili slanine
  • 2 glavice sitno sjeckanog crvenog luka

PRIPREMA

  • Stavimo mljeveno meso u dublju zdjelu. Na njega stavimo rižu, sitno nasjeckani crveni i bijeli luk, sitno sjeckanu pancetu ili slaninu, jedno jaje i sve začine (sol, papar, vegetu, malo crvene paprike). Sve dobro promiješamo i napravimo smjesu koju prije valjanja u kupusne listove najprije malo probamo da vidimo fali li čega od začina.
  • Ako je smjesa po vašem ukusu, onda kidamo list po list sa glavice kiselog kupusa i savijamo valjke sarme. Kupus prije upotrebe najprije isperemo u vodi da ne bude previše kiseo. Uzmemo list kupusa i punimo ga smjesom od mljevenog mesa. Krajeve sarme zavrnemo prema unutrašnjosti da nam se ne bi odmotala prilikom kuhanja. Dobro ih utisnemo sa svake strane ili samo sa jedne strane, ovisno kako je motate.
  • Ostatak kupusa narežemo na deblje trake i stavimo na dno pa na njega slažemo valjke sarme, a zatim nalijemo vodu da prekrije svu sarmu. Kada voda zavri i sarma malo prokuha, napravimo zapršku u tavici. Na ulje stavimo brašno i crvene mljevene slatke paprike, promiješamo i malo prepržimo pa dodamo u sarmu kada je njeno kuhanje pri kraju.
  • Uz sarmu je najbolje poslužiti pire krumpir. Skuhate krumpir i kad je kuhan ocijedite vodu, izradite ga mikserom sa kiselim vrhnjem i vegetom. Za salatu poslužite ciklu.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

[BAKINA KUHINJA] Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
Share via
Copy link
Powered by Social Snap