Bakina kuhinja: Recept za najfinije fritule koje ćete napraviti u tren oka
Fritule su mnogima jedan od omiljenih vjesnika blagdana i Božića. Iako se u ovo blagdansko vrijeme pripremaju brojne slastice, fritule svi obožavaju. Jedino je pitanje s ili bez grožđica, šećer u prahu ili čokolada ili pak neki drugi preljev. Pokušajte napraviti fritule po našem jednostavnom receptu i svi će vas tražiti još.

Fritule | Foto: Mirovina.hr
Iako su se fritule prije više povezivale s Dalmacijom, Istrom i Kvarnerom, danas su one tipična slastica koja se priprema diljem Hrvatske po zimi, a pogotovo u vrijeme adventa. Jedni u fritule stavljaju grožđice, drugima su najbolje samo uz šećer u prahu, a nekim su nezamislive bez čokolade. Postoje razni recepti, a mi donosimo jedan vrlo jednostavan recept od kojeg ćete napraviti najfinije fritule.
SASTOJCI:
- 300 grama grčkog jogurta
- 2 mala jaja
- 2 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- žlica ruma
- prstohvat soli
- korica naranče/limuna
- 300 grama glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- ulje za prženje
PRIPREMA:
- U zdjelu za miješanje dodajte grčki jogurt, jaja, šećer, vanilin šećer, žlicu ruma ili rakije, prstohvat soli i koricu naranče ili limuna. Pomiješajte sve te mokre sastojke pa im dodaje brašno i prašak za pecivo. Po želji, možete dodati malo grožđica.
- Smjesu za fritule dodajte u ulje koje ste zagrijali na srednjoj vatri, a potom smanjite toplinu na minimum kako se ne bi dogodilo da su izvana gotove, a iznutra sirove.
- Za ubacivanje fritula možete koristiti dvije žlice, ali bit ćete još brži ako imate špricu za ukrašavanje torti.
- Fritule su gotove kad poprime zlatno-smeđu boju.
- Prije posluživanja fritule obilno pospite šećerom u prahu ili ih umočite u umak po vašoj želji.
Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.