Bakina kuhinja: Napravili smo paprenjake – kekse koji mirišu baš na Božić

Jasmina Grgurić Zanze
4. prosinca 2025.
Novosti
A- A+

Ništa ne asocira na Božić kao paprenjaci. Za ovu bogatu, tradicionalnu slasticu neće vam trebati komplicirani sastojci. Napravili smo paprenjake po starinskoj recepturi, a postupak možete pogledati i u našem video receptu.

Paprenjaci | Mirovina.hr

Paprenjaci | Mirovina.hr

Napravili smo paprenjake, slasticu koja miriši na Božić. Za izradu vam trebaju jaja, med, maslac, mast, orasi, brašno, cimet, muškatni oraščići, papar i korica od limuna. Samo slijedite naše korake za izradu, a tu je i video recept. Najfinije fritule napravit ćete u tren oka, a recept pogledajte ovdje.

SASTOJCI (za tijesto):

  • 1 jaje
  • 125 g šećera
  • 125 g meda
  • 125 g maslaca
  • 1 žlica masti
  • 250 g mljevenih oraha
  • 500 g brašna
  • 25 g mljevenog cimeta (1,5 jušna žlica)
  • 15 g muškatnog oraščića (pola jušne žlice)
  • 5 g mljevenog papra (1 čajna žličica)
  • 1 korica od limuna

Za ukrašavanje:

  • 25 dag šećera u prahu
  • 2 jušne žlice limunova soka
  • 1 bjelanjak

PRIPREMA:

  • Prvo pjenasto umutimo maslac i mast. Zatim dodamo šećer pa izmiksamo, pa med pa opet izmiksamo da se sastojci dobro povežu. Sad dodajemo pola mljevenih oraha i promijenimo nastavak na mikseru u onaj za tijesto. Izmiješamo pa dodamo drugu polovicu i opet miksamo. Sad su na redu začini. Dodajemo muškatni oraščić, cimet, koricu limuna i papar. Ako preferirate blaže okuse, smanjite količinu začina, no držite se ovih omjera. Na kraju dodajemo brašno koje ćemo isto dodati u nekoliko navrata kako bi nam bilo lakše miksati. Tijesto je gotovo.
  • Tijesto podijelimo u dva dijela, zamotamo u plastičnu foliju i stavimo u hladnjak na dva sata. Kada se tijesto ohladilo, razvaljamo ga na željenu debljinu. Obično se radi oko šest milimetara, no mi smo eksperimentirali s debljim i tanjim keksićima. Uzmite svoje modle ili čaše kako bi napravili oblike. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite oko 6-10 minuta. Pošto je svaka pećnica drugačija, pratite prvu rundu pa ili smanjite jačinu ili minutažu. Također, deblje kekse peći ćete duže, a ako su vam jako tanki, kratko ih pecite jer će vam inače zagorjeti.
  • Kada smo ispekli sve paprenjake, ostavimo ih da se ohlade, a mi u međuvremenu napravimo glazuru za ukrašavanje. Treba vam bjelanjak, šećer u prahu i limunov sok. Od bjelanjka napravimo čvrsti snijeg pa dodamo dio šećera u prahu i miksamo pa dodamo ostatak i miksamo dok se sve ne poveže. Smjesa će biti gušća, no zato dodajemo limunov sok da ju razrijedi i miksamo dok ne dobijemo glatku smjesu.
  • Sad slijedi najzabavniji dio- ukrašavanje! Pustite mašti na volju i budite kreativni. Ako nemate pribor za ukrašavanje, uzmite čačkalicu i s njom crtajte. Pozovite svoje ukućane pa pretvorite ovo u jedno lijepo druženje! Detaljnije o receptu pročitajte na mirovina.hr.

Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!


Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap