Bakina kuhinja: Napravili smo paprenjake – kekse koji mirišu baš na Božić
Ništa ne asocira na Božić kao paprenjaci. Za ovu bogatu, tradicionalnu slasticu neće vam trebati komplicirani sastojci. Napravili smo paprenjake po starinskoj recepturi, a postupak možete pogledati i u našem video receptu.

Paprenjaci | Mirovina.hr
Napravili smo paprenjake, slasticu koja miriši na Božić. Za izradu vam trebaju jaja, med, maslac, mast, orasi, brašno, cimet, muškatni oraščići, papar i korica od limuna. Samo slijedite naše korake za izradu, a tu je i video recept. Najfinije fritule napravit ćete u tren oka, a recept pogledajte ovdje.
SASTOJCI (za tijesto):
- 1 jaje
- 125 g šećera
- 125 g meda
- 125 g maslaca
- 1 žlica masti
- 250 g mljevenih oraha
- 500 g brašna
- 25 g mljevenog cimeta (1,5 jušna žlica)
- 15 g muškatnog oraščića (pola jušne žlice)
- 5 g mljevenog papra (1 čajna žličica)
- 1 korica od limuna
Za ukrašavanje:
- 25 dag šećera u prahu
- 2 jušne žlice limunova soka
- 1 bjelanjak
PRIPREMA:
- Prvo pjenasto umutimo maslac i mast. Zatim dodamo šećer pa izmiksamo, pa med pa opet izmiksamo da se sastojci dobro povežu. Sad dodajemo pola mljevenih oraha i promijenimo nastavak na mikseru u onaj za tijesto. Izmiješamo pa dodamo drugu polovicu i opet miksamo. Sad su na redu začini. Dodajemo muškatni oraščić, cimet, koricu limuna i papar. Ako preferirate blaže okuse, smanjite količinu začina, no držite se ovih omjera. Na kraju dodajemo brašno koje ćemo isto dodati u nekoliko navrata kako bi nam bilo lakše miksati. Tijesto je gotovo.
- Tijesto podijelimo u dva dijela, zamotamo u plastičnu foliju i stavimo u hladnjak na dva sata. Kada se tijesto ohladilo, razvaljamo ga na željenu debljinu. Obično se radi oko šest milimetara, no mi smo eksperimentirali s debljim i tanjim keksićima. Uzmite svoje modle ili čaše kako bi napravili oblike. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite oko 6-10 minuta. Pošto je svaka pećnica drugačija, pratite prvu rundu pa ili smanjite jačinu ili minutažu. Također, deblje kekse peći ćete duže, a ako su vam jako tanki, kratko ih pecite jer će vam inače zagorjeti.
- Kada smo ispekli sve paprenjake, ostavimo ih da se ohlade, a mi u međuvremenu napravimo glazuru za ukrašavanje. Treba vam bjelanjak, šećer u prahu i limunov sok. Od bjelanjka napravimo čvrsti snijeg pa dodamo dio šećera u prahu i miksamo pa dodamo ostatak i miksamo dok se sve ne poveže. Smjesa će biti gušća, no zato dodajemo limunov sok da ju razrijedi i miksamo dok ne dobijemo glatku smjesu.
- Sad slijedi najzabavniji dio- ukrašavanje! Pustite mašti na volju i budite kreativni. Ako nemate pribor za ukrašavanje, uzmite čačkalicu i s njom crtajte. Pozovite svoje ukućane pa pretvorite ovo u jedno lijepo druženje! Detaljnije o receptu pročitajte na mirovina.hr.
Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.