Bakina kuhinja: Mačje oči – kolač posebnog imena, izgleda i okusa

Ivana Moslavac
21. rujna 2025.
Novosti
A- A+

Kolač mačje oči ovog bi vikenda mogao biti pravi izbor za utažiti želju za slatkim. Donosimo recepte za dvije verzije ovog poznatog kolača, a vi odaberite koja vam se više sviđa i razveselite svoje ukućane. Osim posebno zanimljivog naziva i izgleda, u sebi ovaj kolač krije okus kojim će oduševljeni biti baš svi.

Mačje oči

Mačje oči | Foto: Mirovina.hr

S dolaskom hladnijih dana, češće vrijeme volimo provoditi u kući, a uz to spremati razna slatka i slana jela. Ako ste ljubitelj slatkog, kolač mačje oči mogao bi biti pravi izbor. Osim posebno zanimljivog naziva i izgleda, u sebi ovaj kolač krije okus kojim će oduševljeni biti baš svi kojima ga ponudite. Donosimo recepte za dvije verzije ovog poznatog kolača, a vi odaberite koja vam se više sviđa i razveselite svoje ukućane.

Mačje oči I.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

  • 6 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 6 žumanjaka
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 3 žlice kakaa
  • ½ praška za pecivo

PRIPREMA:

  • Umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg, miksajući dodavati šećer te jedno po jedno žumanjce.
  • Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.
  • Nakon toga, prebaciti u pleh (30×40) na papir te peći 15 minuta na 180 stupnjeva.
  • Na vrući biskvit staviti papir, okrenuti ga pa skinuti papir na kojem se pekao te smotati s obje strane prema sredini. Potrebno je biskvit malo pustiti da se ohladi.

SASTOJCI ZA KREMU:

  • 2 Galetta pudinga od čokolade ili obični puding od čokolade
  • 600 ml hladnog mlijeka

PRIPREMA:

  • Pomiješati sastojke i miksati dvije minute.
  • Dodati šlag kremu od čokolade te dalje miksati i dodati još 100 grama otopljene čokolade. Zatim tom kremom namazati biskvit s bananama te srolati kao mačje oči.
  • Napomena: Galetta puding pravi se s hladnim mlijekom, ako ide obični potrebno ga je kuhati.

Mačje oči II.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

  • 7 bjelanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 7 žumanjaka
  • 6 žlica oštrog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 2 žlice kakaa

PRIPREMA:

  • Bjelanjke tući sa šećerom te kad bude čvrsto dodavati postepeno miksajući ostale sastojke.
  • Peći u velikom plehu na papiru za pečenje 15 minuta na 180 stupnjeva. Još vrući biskvit srolati s obje strane prema sredini.

SASTOJCI ZA KREMU:

  • 7,5 dl mlijeka
  • 1 šalica šećera
  • 6 žlica brašna

PRIPREMA:

  • Umutiti, ukuhati da se zgusne te ohladiti.
  • Jedan margarin sobne temperature izmiješati te dodati 2 vanilin šećera i sok od 1 limuna. Dodati u hladnu skuhanu kremu.
  • Hladan biskvit premazati kremom, na krajeve staviti banane i rolati prema unutra.
  • Okrenuti kolač i izvana namazati preostalom kremom. Na kraju posuti mljevenim orasima ili lješnjacima.
Kolač mačje oči

Kolač mačje oči | Foto: Mirovina.hr

Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap