Bakina kuhinja: Junetina s graškom i noklicama kultno je varivo iz lonaca naših nona

Jasmina Grgurić Zanze
11. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Junetinu s bižima izvorno su naše dalmatinske bake pripremale s janjetinom, no osim što je jeftinija, junetinu je lakše nabaviti. Varivu smo dodali noklice kako bi ovo fino jelo na žlicu bilo zasitnije, baš kako i traže sve hladniji dani.

Varivo s junetinom i graškom | Mirovina.hr

Varivo s junetinom i graškom | Mirovina.hr

Dolaskom hladnijih dana pojačano kuhamo variva pa se na našem jelovniku našlo jedno kultno jelo na žlicu karakteristično za dalmatinsko podneblje. Riječ je o junetini s graškom, kojeg su izvorno naše none pripremale s janjetinom. Grašak je poskupio i nije mu sezona pa smo koristili zamrznuto povrće, a meso je uvijek najbolje kupiti svježe u mesnici, ako je moguće. Kako bi ovo jelo na žlicu bilo zasitnije, u lonac smo dodali i noklice.

SASTOJCI:

  • pola kilograma junetine od plećke ili vrata
  • 400 grama graška
  • dvije glavice luka
  • dva režnja češnjaka
  • jedna mrkva
  • malo slatke mljevene paprike
  • žlica do dvije pasirane rajčice
  • ulje
  • sol, papar, lovor, majčina dušica i peršin

Za noklice:

  • jedno jaje
  • malo soli
  • par kapi ulja
  • dvije žlice brašna

PRIPREMA:

  • Meso narežite na kockice, usitnite luk i češnjak i narežite mrkvu na kockice ili kolutove
  • Na malo ulja pržite luk pa dodajte meso. Kada je meso izgubilo krv, dinstajte ga još malo dok ne ispari sva tekućina
  • Dodajte mrkvu, kratko popržite pa dodajte češnjak, mljevenu papriku i suhe začine po želji
  • Zalijte vodom toliko da prekrije sve sastojke u loncu pa postepeno podlijevate i kuhajte oko sat vremena
  • Za to vrijeme napravite smjesu za noklice tako što ćete u jedno razmućeno jaje dodati malo ulja, sol i postepeno brašno. Tijesto treba biti malo rjeđe i odstajati.
  • Kada je meso skoro pa skuhano, dodajte malo pasirane rajčice i grašak pa nakon što sve opet prokuha i kuha kraće vrijeme, najmanjom žličicom ukuhajte noklice.
  • Smanjite vatru i kuhajte na lagano još desetak minuta pa kad je gotovo, pustite da odstoji.

Ostale recepte iz naše bakine kuhinje možete potražiti na ovoj poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap