Bakina kuhinja: Evo koji su vas recepti najviše oduševili ove godine

Ana Kanazir
30. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Bakina kuhinja je naša rubrika u kojoj jednom tjedno možete pronaći zanimljiv recept za slana ili slatka jela. Tako vam najčešće donosimo recepte za sezonska jela, kao što su trenutno sarma ili francuska salata, ali i za jela koja se mogu raditi bilo kada. Posebnost naših recepata je što ih uvijek i sami isprobamo i napravimo, a usput i fotografiramo da vidite kako ona stvarno izgledaju, bez previše uljepšavanja. Ove godine su vas tako najviše zanimali recepti za salatu s tjesteninom, heljdu, leću, ali i brojni drugi.

fotografije tri jela

Tri jela iz Bakine kuhinje | Foto: Mirovina.hr

Bakina kuhinja krije puno tajni i ljubavi u kuhinji koje vode i do dobrog jela. Upravo je takva i naša rubrika u kojoj vam redovito donosimo zanimljive recepte.

Svako jelo ima svoj recept, a tajne zna samo kuharica ili kuhar. Ipak, mi smo svoje recepte odlučili podijeliti s vama, a neki od vas su nas počastili sa svojim receptima koje nam uvijek možete poslati na [email protected]. Donosimo vam kratki popis recepata koji su vas ove godine oduševili, a ako ih želite i sami napraviti, uvijek možete kliknuti na poveznicu i replicirati recept.

1. Salata s tjesteninom

salata s tjesteninom, povrćem i umakom od vrhnja u posudici

Salata s tjesteninom | Foto: Mirovina.hr

Salata s tjesteninom je idealno jelo za ljeto, ali i za dane kada ne znate što kuhati. Vrlo se jednostavno radi, a sastojci su zapravo sve što od povrća imate u hladnjaku uz dodatak šunke i kiselo vrhnje ili jogurt. Recept možete vidjeti ovdje.

2. Heljda s paprikom i patlidžanom

Heljda s patlidžanom i rogom | Mirovina.hr

Heljda s patlidžanom i rogom | Mirovina.hr

Drugi recept koji vas je oduševio je onaj s heljdom u glavnoj ulozi. Ova namirnica daje svakoj hrani određenu punoću okusa, a mi smo je pripremili u obliku hranjivog, gustog variva. Od povrća možete koristiti i neko drugo, sezonsko povrće, pošto je ipak heljda ovdje u glavnoj ulozi. Recept možete pročitati ovdje.

3. Kroštule

kroštule

Kroštule | foto Screenshot Youtube, Best Recipes with Sharon

Kroštule su slastica koja se najčešće jede u Dalmaciji i to upravo u ovo blagdansko vrijeme. Najvažnije je napraviti dobro tijesto i pržiti ga u dovoljnoj količini dobro zagrijanog ulja. Od tijesta možete raditi razne oblike, poput rombova, pravokutnika, mašnica ili trakica, a kada je gotovo se po njima posipa šećer u prahu. Recept možete pronaći ovdje.

4. Varivo od leće

Još jedno varivo je svoje mjesto pronašlo na ovom popisu, a to je varivo od smeđe leće. Tajna ovog variva je u lovorovom listu koje će mu dati poseban ‘štih’. Ako ga želite dodatno obogatiti, možete dodati i razno povrće, ali i začine po želji. Možete u njega dodati i sitno narezani krumpir, tjesteninu ili palentu, a kako se točno radi pročitajte na linku.

5. Šmorne, šmarn

šmarn

Šmarn | foto: Pixabay, RitaE

Šmarn ili carski drobljenac je jelo nalik palačinki, ali puno finije. Može se jesti za doručak, međuobrok ili večeru, a dodaje mu se šećer, cimet ili kakao. Ovo jelo su često radile naše bake pa budi i dozu nostalgije. Jednostavno je za napraviti, a može poslužiti i kao desert kada nemate ništa drugo. Recept pogledajte u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap