Bakina kuhinja: Cvjetača na bakin način okrijepit će baš sve, a radi se vrlo jednostavno

Jasmina Grgurić Zanze
31. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Zimska i povoljna kupusnjača – cvjetača ili karfiol – iznimno je zdrava za naš organizam. Osim što je ukusna i jeftina, pripremiti je možemo na puno jednostavnih načina koji ne zahtijevaju dugotrajno stajanje za štednjakom. Ovoga puta odlučili smo se za krepku juhu od cvjetače na starinski način kako su to radile naše bake.

Juha od cvjetače/Mirovina.hr

Cvjetača je savršeno zimsko jelo koje može egzistirati samostalno na tanjuru ili kao prilog. Možemo je jesti tek kuhanu sa zapečenim krušnim mrvicama, zapeći je s krumpirom, praviti od nje pire, ali i razne juhe, od krem pa do onih klasičnih. Odlučili smo se upravo za jednu takvu rustikalnu verziju koja će vas okrijepiti u zimske dane.

SASTOJCI:

  • mrkva srednje veličine
  • krumpir srednje veličine
  • manja glavica cvjetače
  • tri žlice ulja
  • sol, papar
  • žlica vrhnja
  • malo limuna
  • jaje i brašno za noklice po želji

PRIPREMA:

Ogulite, operite i očistite povrće. Mrkvu narežite na tanke kolutiće, a krumpir na manje kockice. Cvjetaču razdvojite u cvjetove, a sačuvajte i iskoristivi dio stabljike te zelenih listova. Na ulju prvo pet minuta popržite mrkvicu, zatim dodajte korjenasti dio cvjetače te kratko promiješajte pa dodajte cvjetove. Zalijte s vodom da povrće slobodno pliva i dodajte krumpir.

Dok juha još nije prokuhala, pripremite smjesu za nokle. U razmućeno jaje postepeno dodajte dvije žlice brašna i malo soli, glatko umutite i ostavite u hladnjaku da se smjesa stisne. Nakon pola sata kuhanja, najmanjom žličicom u juhu ukuhajte noklice i kuhajte još oko 15 minuta. Juhu začinite solju i paprom, dodajte par kapi limuna i žlicu vrhnja, kratko prokuhajte i maknute s vatre.

Dobar tek!

Sve recepte iz bakine kuhinje možete vidjeti i ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap