Bakić: Uvode se nepotrebne privilegije za branitelje, a ne pomaže se onima kojima je to potrebno

Josip Mihaljević
2. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

U saboru su se ovoga tjedna u drugom čitanju našle izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kojem je, kako kaže ministar Medved, cilj ubrzati proces ostvarivanja prava braniteljskoj populaciji. Zastupnik Damir Bakić bio je poprilično kritičan prema predloženim izmjenama, kazavši kako se davanjem većih i većih prava braniteljima antagonizira taj dio populacije.

Damir Bakić | foto: Tea Ovničević

Sabor je u srijedu u drugom čitanju raspravljao o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Podsjetimo, najveći dio zakonskih promjena ide u smjeru bržeg ostvarivanja prava, vještačenje će kod ostvarivanja statusa umjesto ZOSI-ja raditi povjerenstvo Ministarstva branitelja, a velike pogodnosti u vidu stambenog zbrinjavanja dodatno će se proširiti na krug obitelji smrtno stradalog branitelja.

“Ako treba pet stanova, onda pet”

Saborski zastupnik Damir Bakić (Možemo!) kritizirao je predložene zakonske izmjene.

Novi zakon o braniteljima: Nekima rastu mirovine, a Ministarstvo će imati zadnju riječ o statusu HRVI

“Prijedlog zakona mnogima daje nove, a potpuno nepotrebne privilegije. Toliko velike da u nekim aspektima stvara jednu cijelu novu kastu. A istovremeno ne uspijeva pomoći onima u braniteljskoj populaciji kojima je pomoć uistinu potrebna. Konačan prijedlog zakona je još lošiji i neshvatljivo je kako se ne uviđa da smjer u kojem se ide nije dobar”, kazao je Bakić.

Među najkritičnijim dijelovima predloženog zakona istaknuo je novi model vještačenja i stambeno zbrinjavanje uže i šire obitelji smrtno stradalog branitelja.

“Člankom 26 sad se omogućuje da više članova uže ili šire obitelji smrtno stradalog branitelja dobije stan. Ne samo onaj jedan član koji je već stambeno zbrinut, nego svi koji su u istom nasljednom redu, ako to žele. Pa ako treba pet stanova, onda pet.

Kome to treba? Nije pošteno. Cinično je tu mjeru zvati stambenim zbrinjavanjem”, nastavlja Bakić.

Bakić je kazao da će zakonski prijedlog omogućiti stambeno zbrinjavanje djece smrtno stradalih branitelja koji već posjeduju stanove. Ocijenio je da se zakonske promjene ne mogu ocijeniti kao skrb za branitelje, nego kao nagrada za njih i članove njihovih obitelji. Zbog toga, smatra Bakić, uvođenjem privilegija antagonizira se cijela braniteljska populacija, a istovremeno se ne pomaže onim braniteljima koji žive u uvjetima socioekonomske podređenosti.

Đakić: Teškim optužbama branitelje želite prikazati kao privilegičare

Josip Đakić iz HDZ-a reagirao je na Bakićevo izlaganje kazavši kako branitelje s teškim optužbama i lažnom prezentacijom želi prikazati kao “privilegičarima”.

Ministar branitelja Tomo Medved dodao je kako se ne uvode nova prava nego se ubrzava postupak ostvarivanja prava i ispravljaju neke nelogičnosti iz starije verzije zakona.

“Najzaslužnijima za obranu domovine želimo omogućiti dostojno ostvarivanje zasluženih statusnih prava”, poručio je ministar Medved.

 

 

Bakić: Uvode se nepotrebne privilegije za branitelje, a ne pomaže se onima kojima je to potrebno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap