Novi zakon o braniteljima: Nekima rastu mirovine, a Ministarstvo će imati zadnju riječ o statusu HRVI

Josip Mihaljević
2. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska će, po svemu sudeći, dobiti novu verziju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Olakšava se postupak ostvarivanja statusa HRVI, a postupak vještačenja prebacuje se u nadležnost Ministarstva branitelja.

Ilustracija: Pixabay

Tri godine nakon zadnjih izmjena, Hrvatska će dobiti novu verziju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. U izmjene se ide jer se pogodnosti iz postojećeg zakona u praksi ne mogu ostvariti ili se pak realiziraju sporo, piše Jutarnji list.

Vlada je 2018. godine ukinula sve rokove  za dokazivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) i time otvorila mogućnost svima koji misle da im taj status pripada da pošalju zahtjev. Međutim, nova verzija zakona trebala bi olakšati taj proces jer on u prosjeku traje gotovo dvije godine.

Veće ovlasti Ministarstva kod rješavanja statusa HRVI

Ministarstvo branitelja problem je detektiralo u stručnim procjenama u zdravstvenim ustanovama te vještačenjima u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Tim je tijelima trebalo gotovo godinu i pol dana da donesu svoj sud, a ministar Medved novim zakonom želi ubrzati proces tako da će vještačenje provoditi liječničko povjerenstvo koje će direktno imenovati ministar branitelja.

Kada možemo u mirovinu ako imamo braniteljski status?

“Prema rezultatima sustavnog praćenja stanja rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a, postupak traje gotovo dvije godine. Zbog dugotrajnosti postupka potrebno je izbaciti prethodnu stručnu procjenu iz postupka ostvarivanja statusa HRVI-a. Radi dodatnog ubrzanja postupka za ostvarivanje statusa HRVI-a, vještačenje koje je dosad obavljao ZOSI, bit će prebačeno u punu nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja, odnosno osnovat će se posebna povjerenstva u kojem će vještačenje obavljati vještaci”, stoji u obrazloženju prijedloga zakona koji je u fazi javnog savjetovanja.

To znači da će Ministarstvo po novom zakonu imati glavnu riječ o ostvarivanju statusa HRVI, a u procesu neće biti mišljenja neovisnog tijela koje nije povezano s Ministarstvom branitelja.

Bit će rasta mirovina

Što se tiče onih koji su već ostvarili status hrvatskog branitelja, a već su u mirovini prema općim propisima – novi Zakon će omogućiti i rast mirovina.  Naime, svi branitelji koji ne ostvaruju klasičnu braniteljsku mirovinu imaju pravo da im se mirovina priznata prema općim propisima odredi prema Zakonu o hrvatskim braniteljima. U tom se slučaju za izračun mirovine gledaju povoljniji uvjeti, a tu je i veća “najniža” mirovina po godini staža nego najniža mirovina koja vrijedi za umirovljenike iz Zakona o mirovinskom osiguranju, piše novilist.hr.

Takvu mirovinu trenutno koristi 46.472 branitelja. No, brojka će vrlo vjerojatno rasti jer novi zakon predviđa da se svi oni koji u međuvremenu ostvare status branitelja ili su već u mirovini – dobiju naknadni obračun mirovine prema povoljnijim pravilima iz Zakona o hrvatskim braniteljima.

Takva mirovina prosječno iznosi 2.800 kuna, a branitelji su prosječno za nju radili 29 godina.

Lakše stambeno zbrinjavanje

Zapreka za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene više neće biti registrirano trgovačko društvo ili obrt, kao ni mirovina veća od 1.097,58 kuna. Braniteljima za određene postupke više neće biti potrebno pribavljanje ratnog puta jer to produljuje postupke, a većina podataka dostupna je u Evidenciji hrvatskih branitelja.

Nadalje, novi Zakon će širem krugu branitelja omogućiti stambeno zbrinjavanje, a moći će se prijaviti i oni koji su bili odbijeni po prijašnjem zakonu. A država bi mogla i kupovati stanove za branitelje:

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Prosječni umirovljenik iz rada ima 72 godine: Evo podataka za branitelje i vojne mirovine

“Kako Ministarstvo branitelja skrbi o stradalnicima iz Domovinskog rata koji nisu stambeno zbrinuti, potrebno je u pojedinim lokacijama, u kojima nije isplativo provođenje postupka organizirane stambene izgradnje i RH nema odgovarajućih stanova, kupiti pojedine stanove točno određene kvadrature, strukture i pozicije”, piše u obrazloženju zakonskih izmjena.

Izmjenjuju se još i odredbe kojima se uređuje pravo prednosti pri zapošljavanju djece branitelja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap