Baka Milka (94) sa 1.014 kuna mirovine nije dobila covid dodatak, sin u šoku: “Boli me srce!”

Jasmina Grgurić Zanze
19. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Neumoljiva birokracija ostavila je i 94-godišnju baku Milku Kutiju bez covid dodatka i to onog najvećeg od 1.200 kuna, s obzirom da prima svega 1.014 kuna obiteljske mirovine. Nakon više od dva mjeseca čekanja rješenja i nazivanja Mirovinskog, njezin sin Niko ostao je u šoku kada su mu rekli da njegovoj majci već sedam godina ne vrijedi osobna iskaznica, na kojoj piše da je trajna, pa ne može dobiti dodatak.

Foto: pixabay.com

“Boli me srce. Kakvi su to ljudi, kakva je ovo država?” – s knedlom u grlu govori nam uplakani Niko Kutija čija je 94-godišnja majka Milka ostala bez 1.200 kuna covid dodatka.

Baka Milka Kutija (94) cijeli je život u Hrvatskoj, u mjestu Lisičić nedaleko od Benkovca. Za vrijeme rata četiri je godine kao izbjeglica provela u prognaničkom naselju Kosnica. Tada je, po završetku rata 1995. godine, u Zagrebu kao 68-godišnjakinja izradila trajnu osobnu iskaznicu. S njom se normalno koristila sve do danas, dok njezinom sinu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje nisu rekli da njegova majka, koja jedva preživljava od 1.014 kuna kuna obiteljske mirovine, nema pravo na dodatak od 1.200 kuna upravo zbog nevažeće osobne.

Kako je moguće da obrišu ženu, baku, kao da ne postoji?

Kako je doznao u MUP-u, osobna baki Milki ne vrijedi još od 2014. godine, iako je ona s njom proteklih sedam godina sklapala sve moguće ugovore i poslove, od ostvarivanja prava na socijalnu pomoć do otvaranja računa u banci i podmirivanja svih obaveza. Nitko joj nije rekao da joj osobna ne vrijedi, da bi iz MUP-a sada doznali kako je baka jednostavno izbrisana iz evidencije, kao da ne živi u Hrvatskoj, kao da uopće ne postoji!

Zahtjev za covid dodatak sin Niko za majku je predao, kako kaže, u travnju, dokazujući da nema inozemnih primanja. Ona nikada nije ni radila, već je tek 2005. naslijedila mirovinu pokojnoga supruga. Iz HZMO-a su mu, navodi, kazali da je sve u redu, da na dodatak ima pravo i da će im stići rješenje. Kako ništa nije stizalo, a drugi krug isplate je završen ovih dana, zvao je i neugodno se iznenadio da mu dva mjeseca nitko nije javio u čemu je problem.

No, problem je i u problemu jer nitko nije znao da 94-godišnjakinji već sedam godina ne vrijedi osobna s kojom se svo to vrijeme normalno služi.

Sramotna nepravda Vlade: Umirovljenici s inozemnim mirovinama neće dobiti covid dodatak!

“Bojim se da je problem u adresi, jer na osobnoj piše Lisičić 0 s obzirom da kuće tada nisu imale kućni broj, tek je lani kuća dobila broj 58. Moguće da je u tomu problem. No, ono što mene boli je što su mi na MUP-u kazali da moja majka ne postoji, da je izbrisana, odjavljena, da za njih ona ne živi u Hrvatskoj. Kako je to moguće da izbrišu ženu, baku? Ona je nepismena, potpisuje se s križićem i ako joj je nije ispravna osobna na kojoj piše da je trajna, zašto joj to netko nije javio? A kada treba plaćati račune, onda je osobna u redu” – zgrožen je sin Niko.

Imala moždani, sin je uzeo k sebi jer nemaju za dom

Da bi stvar bila gora, baka Milka je doživjela moždani udar prije godinu dana pa je sada sa sinom na privremenom smještaju u kući u Varaždinskim toplicama, jer za dom nemaju i žive jako teško. Sada će majci pomoći da izvadi novu osobnu iskaznicu, u nadi da će s njome ipak moći naknadno ostvariti pravo na dodatak od 1.200 kuna koji još život znači.

Inače, Zakon o prebivalištu tražio je da do 29. prosinca 2014. godine svi građani reguliraju pitanje prebivališta. Osobe koje su imale prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese) 30.12.2014. godine odjavljene su iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu. Kako je među njima završila i baka Milka koja je cijeli život, izuzev ratnih godina u Kosnici kraj Zagreba, provela u svom selu, nije jasno. Trajnu osobnu izvadila je po završetku rata prije povratka kući, gdje je ostala sve do moždanog udara lani. Prima mirovinu, socijalnu pomoć, ima račun u banci… No, za ovu državu ona – ne postoji.

Baka Milka (94) sa 1.014 kuna mirovine nije dobila covid dodatak, sin u šoku: “Boli me srce!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap