Baka Fata pobijedila na Europskom sudu za ljudska prava: Crkvu na njenom posjedu moraju srušiti

Josip Mihaljević
1. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Fata Orlović jedina je povratnica iz svoje obitelji u Konjević-polju nakon rata, a kada se vratila – u dvorištu na njenom privatnom posjedu izgrađena je pravoslavna crkva. Ovih dana okončan je sudski spor koji je završio na Europskom sudu za ljudska prava, a baka Fata izlazi kao pobjednica.

baka fata

Foto: Fata Orlić, Youtube screenshot

Europski sud za ljudska prava danas je donio presudu kojom je obvezao Bosnu i Hercegovinu, tj. vlasti u Republici Srpskoj da moraju ukloniti pravoslavnu crkvu koja je protuzakonito izgrađena na zemljištu u privatnom vlasništvu žene bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Konjević-polje u istočnoj Bosni, piše Jutarnji.hr.

Muž Fate Orlović te još 20 članova njene obitelji ubijeni su u genocidu u Srebrenici koji su počinili vojska i policija bosanskih Srba. Fata, kao jedina povratnica, imala je što vidjeti kada se vratila. Pravoslavnu crkvu u svom dvorištu, na njenom privatnom vlasništvu.

Srpska pravoslavna crkva tj. crkvena općina u Bratuncu izgradila je crkvu 1998. godine na zemljištu protjerane obitelji. Po povratku, Fata Orlović je zatražila njeno uklanjanje. Srpska pravoslavna crkva odbila je to učiniti i nudili su joj različite nagodbe. Međutim, baka Fata je pokrenula i dobila razne sudske presude u svoju korist, ali ni tada nije bilo pomaka jer lokalne vlasti nisu htjele provesti rješenja iz presude.

Zbog toga je slučaj završio na najvišoj instanci, na Europskom sudu za ljudska prava. Tamo je utvrđeno kako je Fati Orlović narušeno neprikosnoveno pravo na imovinu, kao i rješenje da se moraju fizički provesti odluke iz ranijih presuda u kojima se crkva mora maknuti iz njenog dvorišta. Najkasnije tri mjeseca nakon pravomućnosti presude.

Fata Orlović je oko svog slučaja često nastupala u medijima gdje je između ostalog kazala “da je džamija ovako napravljena, u njoj se ne bi klanjala”.

 

Copy link
Powered by Social Snap