Presuda teška milijune franaka: Švicarac dokazao da je diskriminiran jer ne smije primati obiteljsku mirovinu

Milan Dalmacija
24. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Švicarac Max Beeler diskriminiran, jer za razliku od žena, ne može doživotno primati obiteljsku mirovinu. Očekuje se da bi stotine švicarskih udovaca mogli tražiti naknadu neisplaćenih mirovina, što će koštati milijune franaka, a možebitno i biti temelj za novi referendum o izmjenama mirovinskog zakona.

umirovljenik_mobitel

Europski sud za ljudska prava utvrdio je da Švicarska diskriminira muškarce svojim Zakonom o mirovinama. Kao primjer poslužio je slučaj Maxa Beelera, koji je nezadovoljan odlukom domaćih sudova, sve prebacio na višu instancu.

Njegova je supruga poginula u nesreći početkom devedesetih, kada je on imao 41 godinu. Tada je dao otkaz kako bi se brinuo o dvoje male djece te je uzeo obiteljsku mirovinu. No, 2010. je prestao dobivati mirovinu, jer je njegovo mlađe dijete navršilo 18 godina, piše BBC.

Muški hranitelji obitelji

Beeler se žalio, jer švicarski zakon ženama omogućuje doživotno primanje obiteljske mirovine, bez obzira imaju li djece ili nemaju i koliko su djeca stara. Regionalni sud je srušio njegovu žalbu s obrazloženjem da zakon namjerno prepoznaje muškarce kao glavne hranitelje i donositelje prihoda u većini obitelji. Sud je smatrao da se udovci, za razliku od udovica, mogu vratiti na posao nakon što djeca odrastu.

Potom se obratio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, iako je Švicarska formalno izvan Europske unije. Ali, potpisala je Europsku konvenciju o ljudskim pravima pa sud ima ingerenciju i nad slučajevima iz Švicarske, što ljuti dio pravne struke u toj zemlji.

Pravnici i mirovinci na nogama

Razljutit će i vrhušku mirovinskog sustava jer je taj sud odlučio da postoji diskriminacija naspram muškaraca u primanju obiteljskih mirovina te utvrdio da pojam “muškog hranitelja obitelji” nije dovoljan da opravda diskriminaciju, jer se promijenila uloga žena na radnom mjestu. Time je prekršen članak 14. Europske konvencije o ljudskim pravima u diskriminaciji muškaraca.

Sud je naložio Švicarskoj da Beeleru isplati zaostatke te omogući i drugim udovcima da naplate neisplaćene mirovine. Osim ponovne rasprave o tome koliko bi Europski sud trebao imati ovlasti nad domaćim zakonodavstvom, ali i stotine zahtjeva koji će koštati milijune franaka. Moguće je da će Švicarci poći na novi referendum, kao što su to učinili nedavno, ali ovoga puta kako bi glasali o mogućnosti da muškarci doživotno primaju obiteljsku mirovinu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap