Baka Bosiljka (86) nakon potresa ne želi napustiti svoju ruševnu kuću: “Što se imam bojati?”

Jasmina Grgurić Zanze
4. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Tlo Banovine nakon razornog potresa ne prestaje se tresti. Neki su ostali bez svojih domova, a mnoge kuće nakon pregleda statičara više nisu na stanovanje. Među njima je i ruševni objekt u kojem stanuje 86-godišnja baka Bosiljka. Svoje ognjište, makar bilo i za rušenje, napustiti ne želi.

Baka Bosiljka Korica nakon potresa ne želi iz kuće za rušenje (Snimak zaslona/Dnevnik.hr)

Većina građana razornim potresom pogođene Banovine ne želi napustiti svoje domove, iako su mnogi od njih nakon pregleda statičara pogodni jedino za rušenje. U kući s crvenom naljepnicom, neupotrebljivom zbog oštećenja, u selu Svinica živi i 86-godišnja baka Bosiljka Korica. Poput mnogih, ne želi nikuda ići, iako svaki naknadni potres za nju predstavlja neizmjernu opasnost.

“Što se ima ja bojati? Ako zadrma, ja ću teć, ne zaključavam… Gore kod kume spavam, ali ne možem ići svaku večer, biti joj dosadna” – kaže baka Bosiljka za Dnevnik.hr.

Takvih starijih osoba koji nakon potresa u svakom smislu trebaju pomoć, u selima nepregledne Banije puno je. Moraju sami prijaviti štetu, a mnogi ne znaju ni čitati ni pisati, baš kao ni Bosiljka. Srećom, za prvu pomoć tu su volonteri. Nose im crijepove, građevinski materijal…

“Teško da bi nakon ovakvog potresa bili u stanju to ispunjavati i oni koji su informatički pismeni, a za starije pučanstvo je to gotovo nemoguće” – rekao je Robert Grubec, predsjednik Vijeće gradske četvrti Galdovo u Sisku.

Mnogi još nisu dobili kontejnere i mobilne kućice kako bi imali gdje provesti noć, a da nisu na hladnom, u autima i nesigurnim kućama. Kućici se veseli i baka Bosiljka, koja bi u njoj drage volje prenoćila kada bi je dobila, koliko-toliko na sigurnom, bez bojazni da će joj se krov urušiti na glavu.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap