Ante iz Zagreba (73) primio i četvrtu dozu cjepiva, iako nije smio: “Primit ću i petu, ma i devetu”

Josip Mihaljević
17. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Ante Grabovac (73) ljetos je bio prvi čovjek koji je primio treću dozu cjepiva, a sada je primio i četvrtu. Samo je dao osobnu iskaznicu na Velesajmu i četiri minute kasnije primio je četvrtu dozu Moderne.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Umirovljenik Ante Grabovac (73) tvrdi kako je prvi čovjek u Hrvatskoj koji je primio četvrtu dozu cjepiva, donosi Jutarnji list. Inače, u medijima se pojavio i tijekom kolovoza kada je “preko reda” primio i treću dozu cjepiva, a tada je evidentiran kao greška u sustavu.

Doktorica mu rekla da nema dovoljno antitijela

Kako je ispričao novinarima, sustav je takav da jednostavno dođete na Velesajam sa zdravstvenom iskaznicom i u roku od pet minuta ćete biti cijepljeni, neovisno o tomu koliko ste već doza primili.

cijepljenje
HZJZ ažurirao preporuke za cijepljenje, evo kada i tko treba primiti treću dozu

“Primit ću i petu, ma i devetu, ako bude potrebno”, kazao je Grabovac za Jutarnji list.

Nakon što je primio četvrtu dozu pričekao je obaveznih 15 minuta u slučaju alergijske reakcije, a nakon toga je otišao popiti kavu.

“Treću dozu primio sam prije četiri mjeseca i 14 dana. Došao sam jer želim biti siguran. Nakon druge doze išao sam na kolonoskopiju, prije toga su mi vadili antitijela i doktorica mi je rekla kako nisu dovoljno visoka. Uzeo sam onda i treću dozu. Želio sam dodatnu zaštitu, a sada sam se odlučio opet cijepiti. Još dok u Hrvatskoj nije bilo cjepiva, pisao sam ruskom ambasadoru i molio da nam pomogne, da nam Rusija pošalje doze. Vjerujem u cjepivo i oni koji se ne žele cijepiti su glupi. Moj bratić je bio antivakser, a onda je dobio koronu i završio na kisiku. Kad se oporavio, rekao mi je da sam ga trebao ošamariti kada mi je govorio da se ne želi cijepiti”, entuzijastično će Grabovac za Jutarnji list.

Na pitanje zna li da četvrta doza još uvijek nije odobrena u Europi, Grabovac odgovara kako je odobrena u Izraelu i kako je Izrael najnaprednija nacija na svijetu.

NZJZ ‘Andrija Štampar’ odbio komentirati slučaj

U Hrvatskoj i većini EU četvrta doza cjepiva još nije odobrena niti se preporučuje. Iz Ministarstva zdravstva odgovornost prebacuju na NZJZ ‘Andrija Štampar’ koji upravlja cijepljenjem u Zagrebu.

“Dužnost zdravstvenog djelatnika odnosno cijepitelja je voditi računa o broju primljenih doza, kao i kod ostalih cijepljenja te prije samog cijepljenja napraviti uvid u cijepni karton. U cijepnom kartonu za spomenutog gospodina unesene su dvije, te danas treća, na cijepnom punktu na Zagrebačkom velesajmu. Ako dotični tvrdi da se cijepio četiri puta, potrebno je dati na uvid u karton s unesenom dozom cjepiva kako bi se provjerilo zašto cjepitelj nije unio još jednu dozu koja nije evidentirana u sustav, mimo plana cijepljenja”, poručili su za Jutarnji iz Ministarstva zdravstva.

Iz NZJZ-a su  Jutarnjem listu odgovorili kako se nikako nije moglo dogoditi da je Grabovac primio četvrtu dozu jer ista nije odobrena za primjenu u Hrvatskoj, ali su slučaj odbili komentirati “s obzirom da nemaju pisanu suglasnost te osobe.”

Ante iz Zagreba (73) primio i četvrtu dozu cjepiva, iako nije smio: “Primit ću i petu, ma i devetu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap