HZJZ ažurirao preporuke za cijepljenje, evo kada i tko treba primiti treću dozu

Josip Mihaljević
11. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je ažurirane preporuke za cijepljenje. Treća doza se po novim preporukama može dati već tri mjeseca nakon primitka druge doze, a EMA i ECDC kažu da je u redu kombinirati cjepiva različitih proizvođača.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Europska agencija za lijekove i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti podržavaju primjenu treće, booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja i kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv covida-19, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ažuriranim preporukama o cijepljenju.

  • podržava se davanje treće doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja
  • podržava se korištenje heterolognih režima cijepljenja vektor/mRNA cjepivima u provedbi primovakcinacije i kod davanja booster doze
  • potrebno je više istraživanja za osobe s oslabljenim imunitetom
  • pregled nije obuhvatio cjepiva koja još nemaju odobrenje za primjenu u EU

Treća doza već tri mjeseca nakon druge

Do sada je preporuka bila da se treća doza daje šest mjeseci od primanja druge, a po novom se to može napraviti već nakon tri mjeseca.

“Trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) stoga nastavljaju pozivati sve građane EU-a da se u potpunosti cijepe te da se pridržavaju ovih preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze”, stoji u dokumentu HZJZ-a.

Cjepivo različitih proizvođača može se kombinirati i kod prve dvije doze, ali i kod treće doze.

“Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno iz bilo kojeg razloga.

Brojke pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u onim državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti”, poručuju iz HZJZ-a.

Trenutačno su u EU odobrena četiri cjepiva – dva mRNA cjepiva (Comirnaty i Spikevax, odnosno Pfizer i Moderna) te adenovirusna vektorska cjepiva Vaxzevria i Vaccine Janssen (odnosno AstraZeneca i Johnson & Johnson).

Izmjene u preporukama

Izmjene u preporukama odnose se na činjenicu da je Pfizerovo cjepivo odobreno za djecu od 5 do 11 godina starosti.

Također, treća doza se preporučuje svim dobnim skupinama.

HZJZ ističe kako nije pogrešno docijepiti se prije isteka od šest mjeseci od druge doze. Treća doza koja je primijenjena najmanje tri mjeseca nakon druge doze priznaje se kao booster doza.

Što se tiče docjepljivanje onih koji su preboljeli covid, preporuka je da se primi najmanje jedna doza šest mjeseci nakon preboljenja, iako nije loše primiti ni dvije doze. Međutim, za potrebu ostvarivanja COVID potvrde vrijede malo drugačija pravila:

“Nije pogrešno primiti cjepivo niti s razmakom manjim od šest mjeseci. Pravila za izdavanje digitalnih COVID potvrda, nisu, nažalost, usklađena sa stručnim preporukama, tako da ako osoba želi dobiti digitalnu COVID potvrdu na temelju jedne doze nakon preboljenja, treba primiti tu jednu dozu unutar 180 dana od pozitivnog PCR testa”, stoji u preporukama.

Što se tiče onih koji su preboljeli i nakon toga primili dvije doze, u ovom trenutku se ne preporučuje docjepljivanje. S druge strane, ako ste preboljeli, šest mjeseci kasnije primili jednu dozu i prošlo je više od od šest mjeseci od te doze – preporuka je primiti i drugu dozu cjepiva.

Dokument HZJZ-a možete pročitati OVDJE.

HZJZ ažurirao preporuke za cijepljenje, evo kada i tko treba primiti treću dozu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap