[ANKETA] Umirovljenici, što očekujete od Vladinih mjera pomoći?

Jasmina Grgurić Zanze
11. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Vlada priprema paket mjera kojima bi trebala zaštititi građane od sve većih poskupljenja. Što će taj paket pomoći točno obuhvatiti, javnosti će biti predstavljeno sredinom idućega tjedna. Ono što znamo jest da će u njega biti uključeni i umirovljenici, a premijer kaže kako su mjere izdašne i snažne.

Ilustracija: Unsplash

Vlada će snažnim paketom mjera ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata. Na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer je rekao da će u taj paket biti uključeni i umirovljenici, a predstavljen će biti sredinom idućeg tjedna.

Premijer visoko postavio letvicu: Mjere su snažne?

plenkovic
Plenković najavio paket mjera protiv poskupljenja, uključeni su i umirovljenici

Premijer je također kazao da će pomoći obuhvatiti porezna rasterećenja, socijalne transfere, a istaknuo je da će i državna tvrtka HEP igrati ulogu u poskupljenju struje. Plenković tvrdi kako je riječ o izdašnim, snažnim mjerama koje će maksimalno zaštiti najugroženije, kao i troškove kućanstava od 1. travnja.

Umirovljenici stoga s nestrpljenjem čekaju konkretne informacije kako bi znali na što točno mogu računati u valu poskupljenja hrane, struje, plina, a posljedično tomu i svih drugih proizvoda i usluga. Od prosječne mirovine, pri čemu većina starijih građana svaki mjesec jedva preživljava s puno manjim iznosima, ni ranije nije bilo dovoljno za hranu, lijekove i režije, a kamo li ostalo.

Da su skeptični i u strahu za budućnost, ne čudi.

Mirovina 2.350 kuna, režije preko tisuću kuna

Sever: "Treba nam rast plaća, mirovina, zamrzavanje cijena, spuštanje PDV-a, vaučeri..."

“Ne znam što očekivati. Mirovina mi je 2.350 kuna i svaka dodatna kuna mi dobro dođe. Ponekad zaradim nešto sa strane kako bi si mogla priuštiti odlazak frizeru, poklon za unuke… Pomažu mi i djeca. Ali što će netko tko je u puno gorem položaju? Režije su mi preko 1.000 kuna po zimi, a živim sama. Grijanje 500, struja 250, voda 100 kuna pa 150 kuna telefon, odvoz smeća, stambeno… To je još i malo. Ima onih koji se griju na struju, plin…

I što sad da vozim auto? Jedva mi i ovako ostane za hranu i lijekove. Što ću kad poskupi, što će većina nas starijih? Nadam se da Vlada priprema konkretnu pomoć u protuvrijednosti od barem 500 kuna koliko su mjesečni troškovi za samca otišli gore. A otići će još… Smanjiti PDV, zamrznuti cijene hrane, dati vaučere za struju umirovljenicima” – kaže nam 72- godišnja obiteljska umirovljenica Slavica.

Umirovljenici, što očekujete od Vladinih mjera pomoći?

[ANKETA] Umirovljenici, što očekujete od Vladinih mjera pomoći?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap