[ANKETA] Umirovljenici, što mislite o povećanju mirovina za oko 8 posto u 2022. godini?

Jasmina Grgurić Zanze
24. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Premda je za konačan izračun srpanjskog usklađivanja mirovina još uvijek rano, Mirovina.hr ekskluzivno doznaje da bi ono uslijed inflacije moglo biti rekordnih 5,75 posto. Kako je siječanjsko usklađivanje iznosilo 2,24 posto, riječ je o osam posto većim umirovljeničkim primanjima na godišnjoj razini. Više nego ikada u povijesti, no je li to dovoljno kako bi se namirila realna razlika u odnosu na rast plaća te još važnije, troškova života?

IlustracijaIMirovina.hr

Prvo ovogodišnje usklađivanje u siječnju, s isplatom i zaostacima u travnju, iznosilo je 2,24 posto, što je umirovljenicima donijelo oko 60 kuna više na prosječnu mirovinu. Ono srpanjsko moglo bi, prema izračunu HSU-ova ekonomista Željka Šempera, biti rekordnih 5,75 posto zbog inflacije.

Ukupno, mirovine bi u ovoj godini porasle za 8 posto, premda je za konačne izračune još rano jer nemamo sve dostupne podatke. Isplata bi išla, kao i obično, tek u rujnu sa zaostacima za srpanj i kolovoz. Prosječan umirovljenik “profitirao” bi tako u 2022. godini za oko 200 kuna.

Kakva je formula sada, a kakvu traže umirovljenici?

kune i euri
Umirovljenicima se u rujnu sprema najveće usklađivanje mirovina u povijesti države!

No, je li 200 kuna više svakog mjeseca dovoljno da se podmiri razlika u sve skupljim energentima, namirnicama i ostalim troškovima čije cijene nezaustavljivo idu gore? Umirovljenici smatraju da ne, zbog čega traže pravedniju formulu usklađivanja mirovina, tako da se, prema SUH-ovu prijedlogu, usklađuju u 100-postotnom iznosu prema povoljnijem indeksu rasta plaća ili cijena, s dodatnim socijalnim elementom – indeks od 120 posto na mirovine do 2.000 kuna, a 110 posto na mirovine od 2.000 do 4.000 kuna.

Trenutno, usklađivanje se 1. siječnja i 1. srpnja svake godine određuje tako da se aktualna vrijednost mirovine po godini staža (trenutno 73,13 kune) uskladi po stopi koja se dobije tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Povećanje bi moglo biti još i veće od predviđenog

Ako je udio stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene veći od 50%, tada se zbraja 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne brutoplaće.

Umirovljenika sve manje, mirovine sve veće: "Same od sebe" porasle za 7 kuna!

Konačan postotak rasta mirovina mogao bi biti i veći od predviđenog, s obzirom na rast plaća u javnom sektoru, dok bi i inflacija mogla dodatno ubrzati. Šemper za Mirovina.hr smatra da bi se u vremenima visoke inflacije, kada je ona veća od 5 posto, usklađivanje mirovina trebalo provoditi kvartalno. Usklađivanja bi tada bila nešto manja, ali češća. U protivnom, umirovljenici usklađivanje temeljem rasta cijena na račune dobiju s odgodom od 8-9 mjeseci od kada su nastupila poskupljenja pa im usklađene mirovine – čim ih prime, pojede inflacija koja protekle pola godine iz mjeseca u mjesec ubrzava.

Umirovljenici, što mislite o usklađivanju mirovina za 8 posto u 2022. godini?

[ANKETA] Umirovljenici, što mislite o povećanju mirovina za oko 8 posto u 2022. godini?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap