[ANKETA] Što mislite o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina?

Jasmina Grgurić
11. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon jučer uvedenih nešto strožih mjera, Stožer razmišlja i o onim radikalnijima ako epidemija nastavi buktati. Među njima je i moguće obavezno cijepljenje za građane starije od 65 godina. Glavni problem je loša procijepljenost u kombinaciji s ubrzanim širenjem novih sojeva virusa, što dovodi do ozbiljnijih komplikacija bolesti, ali i pritisaka na zdravstveni sustav.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Hoće li Hrvatska uvesti obavezno cijepljenje za starije građane? Iako su i Vlada i Stožer donedavno komunicirali kako tako nešto nije opcija, ministar zdravstva Vili Beroš jučer je imao već malo drugačiju retoriku. Praktički u istoj rečenici kazao je da obavezno cijepljenje nije opcija, ali da će, ako virus bude napredovao, razmišljati o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina. Ovisit će to i o ponašanju omikrona te kliničkoj slici koju će imati starije osobe.

Beroš: Ako virus bude napredovao, razmišljat ćemo o obaveznom cijepljenju za starije od 65

Drugim riječima, obavezno cijepljenje umirovljenika lagano nam kuca na vrata ako pandemija nastavi uzlaznom putanjom. Glavni krivac osim omikrona jest slaba procijepljenost u Hrvatskoj, zbog čega dolazi do prevelikog pritiska na zdravstveni sustav.

Cijepljeno je tek nešto više od 50 posto svih građana prvom dozom, dok je za drugu dozu taj postotak ispod polovine stanovništva. Odaziv na treću dozu je dobar te je dosad dosegao oko pola milijuna građana. No, i to je daleko od idealnog, pogotovo ako uzmemo u obzir da se većina cijepila prije više od pola godine pa je “zrela” za booster.

Na meti kritika iznova su stariji građani među kojima također nismo dosegli željenu procijepljenost, iako ona raste te je najviša u skupini od 70 do 74 godine. Rezultat svega može biti obveza cijepljenja za starije pa vas pitamo što mislite o takvom sve izglednijem potezu Vlade.

Što mislite o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina?

[ANKETA] Što mislite o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap