[ANKETA] Ostavljate li kusur u trgovinama?

Ana Kanazir
15. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Mnogi u trgovinama često ostavljaju kusur trgovcima jer se žele riješiti sitnog novca ili nagraditi trgovce. Nekada se pak radi o stvarno malim iznosima, pa nemate potrebe u novčaniku imati kovanice po 5, 10 ili 20 lipa zbog kojih vam je samo novčanik težak. Ipak, s uvođenjem eura biste trebali pripaziti na ovu naviku jer se mijenja vrijednost novca.

Foto: Pixabay

Sada već i ptice na grani znaju kako su cijene u trgovinama znatno porasle. Tako se u rujnu prema Državnom zavodu za statistiku bilježi rast cijena dobara i usluga od 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ipak, možda iz navike ili iz nekog drugog razloga se u trgovinama često ostavlja ili ne uzima kusur.

Tečaj €/kn: 7,53450
HNB otkrio koje nas sve promjene čekaju na bankomatima nakon uvođenja eura

Kusur i euro

Od 1. siječnja se mijenja službena valuta u euro, a time se mijenjaju i mnoge stvari u trgovinama, ali i općenito u plaćanju. Iako će se promjene odvijati postepeno, važno je znati kako je potrebno na vrijeme zamijeniti kune u eure, o čemu smo pisali ovdje.

Promijenit će se cijene namirnica i proizvoda, način plaćanja, a i samo ostavljanje kusura će biti primjetno drugačije. S eurom će tako sitne kovanice vrijediti puno više nego što sada vrijede lipe, pa bi ostavljanjem samo nekoliko centi u trgovinama mogli ostati bez iznosa s kojim možete kupiti nekoliko osnovnih namirnica.

Kako biste shvatili kolika je zapravo vrijednost centi, donosimo nekoliko primjera. Iznos od 7,5 lipa je jedan iznosu od 1 centa, dok će na primjer 15 lipa iznositi 2 centa, a nešto veći iznos od 1,5 kune bit će jednak iznosu od 20 centi.

Za vas imamo i pitanje na koje možete odabrati odgovor po želji:

Ostavljate li kusur u trgovinama?

[ANKETA] Ostavljate li kusur u trgovinama?
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap