[ANKETA] Hoće li Vlada poslušati umirovljenike i konačno povećati mirovine?

Josip Mihaljević
22. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika pred premijera Andreja Plenkovića jučer je postavio tri velika zahtjeva. Traže povećanje mirovina, bolju formulu usklađivanja kako one ne bi nastavile tonuti u odnosu na prosječnu plaću te uključivanje u sustav energetskih vaučera za one s mirovinama do 1.500 kuna. Što mislite, hoće li ih Vlada poslušati?

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | FB screenshot

Umirovljeničke udruge jučer su u otvorenom pismu od premijera zatražile deset posto veće mirovine, bolju formulu usklađivanja i uključivanje u sustav energetskih vaučera onih umirovljenika s mirovinama do 1.500 kuna. U

Sindikat i Matica umirovljenika od Plenkovića traže hitno povećanje mirovina za deset posto!

priči zapravo nema ništa novoga, osim što je ovo do sada najkrupniji zahtjev umirovljeničkih udruga, pogotovo ovako odjednom.

Argumenata imaju na pretek – udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao je na 35,55 posto u veljači, na samo dno Europske unije. Iz Sindikata umirovljenika također pišu kako će, kada se ove godine postavi nova linija siromaštva (a iznosit će oko 3.200 kuna), ispod nje će biti čak 75 posto mirovina.

U tomu bi svakako početni poguranac bilo povećanje mirovina od 10 posto, a drugačija formula usklađivanja bi osigurala da se u budućnosti situacija blago popravlja. Trenutačanu formulu (70:30, u korist većeg faktora) zamijenili bi s formulom 100:0 – što u prijevodu znači da bi mirovine kod usklađivanja rasle jednako koliko plaće, ili jednako iznosu inflacije. Dodatno, oni s manjim mirovinama imali bi još veća usklađivanja.

Naravno, stvar je sada na Vladi i na premijeru. Što mislite, hoće li prihvatiti navedene zahtjeve?

Umirovljenici od Vlade traže 10 posto veće mirovine i bolju formulu usklađivanja. Vlada će:

[ANKETA] Hoće li Vlada poslušati umirovljenike i konačno povećati mirovine?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap