Analizirali smo koliko koštaju borovi i gdje se nalaze najjeftiniji: Cijene se kreću do 600kuna

Ana Kanazir
20. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Iako se tradicionalno drvca ukrašavaju za Badnjak, mnogi su već sada kupili svoje božićno drvce. Ove godine su cijene svega znatno porasle, pa tako i drvca, a mi saznajemo kako se kreću cijene po trgovinama, u rasadnicima, ali i po nekoliko lokacija u Zagrebu. Cijena će ovisiti o vrsti drvca i njegovoj visini, kao i o tome kupujete li rezano drvce ili pak ono u tegli.

Ilustracija: Rawpixel

Božić je sve bliže, a jedno od glavnih obilježja Božića je i ukrašavanje božićnog drvca. Kako se ne biste iznenadili visokim iznosima ove godine, donosimo vam kratki pregled cijena po trgovinama, oglasnicima, kao i na licu mjesta, ispred trgovačkih centara. Ne zaboravite da je znanstveno dokazano kako božićno drvce može bitno utjecati na smanjenje stresa, a ima i prednosti na vaše zdravlje, o čemu smo pisali ovdje.

Potvrdila i znanost: Božićno drvce može popraviti vaše zdravlje!

Zanimljiva ponuda u IKEA-i

Od 2.12. do 24.12. ove godine ispred popularne robne kuće možete kupiti božićno drvce, a posebnost ponude je u tome što nakon kupovine možete preuzeti vaučer za shopping u robnoj kući.

Ovo vrijedi za sve IKEA Family članove koji će dobiti vaučer u vrijednosti od 113,02 kuna koji mogu iskoristiti za kupovinu u robnoj kući od 2.1.2023. do 31.1.2023. godine za kupovinu veću od 188,36 uz korištenje Family kartice.

Popust u Flori

U vrtnom centru Flora kupci mogu iskoristiti poseban popust na sve borove, umjetne i rezane, ali i na božićne dekoracije. Popust iznosi čak 40 posto, a može se ostvariti od 16.12. do 31.12. na adresi Flore, IV Resnik 30, Zagreb.

Ponuda u trgovinama

Trgovina Bauhaus u svojoj ponudi ima drvca nordijske jele. Kod njih se može kupiti jela po 119 kuna koja je visoka između 150 i 175 centimetara, dok najskuplja jela ima između 225 i 275 centimetara, a cijena joj je 279 kuna.

Trgovina Pevex također u svojoj ponudi ima božićna drvca koja se mogu pronaći ispred trgovine. Tako je u tegli najjeftinija smreka od 170 centimetara za koju treba izdvojiti 119,90 kuna, a u ponudi imaju i rezanu smreku između 150 i 170 centimetara za koju treba izdvojiti 89,90 kuna, rezanu jelu koja je visoka 175 do 200 cm platit ćete 169,90 kuna. Ako se odlučite na veliku jelu koja je visoka od 175 do 200 centimetara morat ćete izdvojiti 349 kuna.

Cijene u rasadnicima

Pitali smo i nekoliko rasadnika kako se kod njih ove godine kreću cijene božićnih drvca, a evo što su nam rekli. Iz rasadnika Beranek (Božićna drvca Beranek) su nam otkrili kako se cijene kreću po metru visine. Tako ćete za metar srebrne smreke silver trebati izdvojiti 100 kuna, nordijska jela dođe 120 kuna, dok su borovi u tegli skuplji za otprilike 70 kuna, s obzirom na to da uključuju i sadnju, a njihove cijene se kreću od 200 do 300 kuna. Također, rekli su nam kako su cijene skuplje za 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Njihova drvca se prodaju u rasadniku u Svetoj Klari gdje možete doći i sami odabrati drvce koje se onda siječe pred vama, ali i ispred njihove kuće, gdje su već odrezana drvca.

Iz rasadnika Bobica su nam otkrili kako im se cijene kreću od 250 do 600 kuna, ovisno o vrsti i imaju li drvca korijen ili su bez korijena.

Gdje kupiti božićno drvce?

Izbora je stvarno mnogo, a osim nabrojanih, drvca se mogu kupiti i u određenim kvartovima u Zagrebu. Sveukupno se radi o 40 različitih lokacija diljem grada, a cijeli popis možete vidjeti ovdje.

U ponudi su obične, ali i srebrne smreke, jele i Pančićeve omorike, rezane ili u teglama, raznih visina.

Kako brinuti o božićnim drvcima?

Iz rasadnika Beranek su nam otkrili odličan trik kako da drvca što dulje ostanu živa, odnosno kako da se ne suše, a iglice ne ispadaju. Postupak je vrlo jednostavan. Prije svega, najbolje bi bilo da kupite tek posječeno drvo, kako bi što dulje ostalo živo. Drugi savjet koji smo dobili je da se ostavi dio drvca da visi ispod stalka, a taj dio se onda stavi u bilo kakvu posudu ili veću čašu s vodom. Kažu kako su od svojih kupaca čuli za ovaj trik i da stvarno funkcionira jer drvo popije oko pola litre vode u samo nekoliko dana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap