Aladrović: “Ne smatram da je Pavić odgovoran jer je plašio javnost o 45 milijardi kuna troška sindikalnih zahtjeva”

Josip Mihaljević
19. rujna 2019.
Istaknuto
A- A+

Sjećate se prije nekoliko mjeseci kada su tadašnji ministar mirovinskog sustava Marko Pavić i ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović na sva usta govorili kako će sindikalni zahtjevi koštati 45 milijardi kuna? Danas, kada je Vlada prihvatila sve sindikalne zahtjeve, novi ministar rada i mirovinskog sustava se ponaša vrlo ležerno oko tog troška, kao da ga prije nekoliko mjeseci nisu nazivali katastrofičnim.

aladrović

Foto: Josip Aladrović | Youtube screenshot

Nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj je odlučeno kako će se u Zakon o mirovinskom osiguranju uvrstiti svi zahtjevi referendumske inicijative “67 je previše”, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović dao je zanimljivu izjavu.

Je li Vlada danas zadužila našu djecu i unuke?

reklama mrms
Vlada kupila reklamu protiv referenduma: "Narodnim novcima plaćaju reklame protiv svog naroda"

No, radi konteksta, idemo se sjetiti što su vladajući govorili prije samo nekoliko mjeseci. Kada su sindikati organizirali referendumske akcije, tadašnji ministar Pavić napravio je antireferendumsku reklamu u kojoj je bez pretjeranog objašnjavanja govorio kako bi sindikalni zahtjevi koštali 45 milijardi kuna dodatnog troška. Snimljena je i prikladna reklama kojom se morao baviti i Ustavni sud. Reklamu su, kako su se tada voljeli hvaliti, napravili stručnjaci iz HZMO-a koji imaju certifikate Eurostata i Europske komisije. Tadašnji ravnatelj HZMO-a bio je današnji ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Pripadnici vladajuće koalicije i zaposlenici Ministarstva rada i mirovinskog sustava su tada u javnom prostoru plasirali i tezu da bi tih 45 milijardi kuna moglo ugroziti proračun RH i mirovinski sustav, a sve je to trebalo poslužiti kao osnova da Ustavni sud referendumska pitanja proglasi neustavnim. Naime, Ustavni sud može referendumsko pitanje proglasiti neustavnim ako procjene da bi pozitivnim rješavanjem referenduma došlo do prevelikog opterećenja proračuna. Toliko velikog da se referendum ne smije dopustiti.

Premotajmo vrijeme na današnji dan, Vlada je odlučila prihvatiti sve sindikalne zahtjeve, a valjda im onda treba vjerovati na riječ i reći da su prihvatili i 45 milijardi kuna dodatnog troška. Zadnja rečenica u toj reklami glasila je: “Zahtjevi sindikata znače manje mirovine i 45 milijardi kuna duga našoj djeci i unucima“.

Vlada danas: Taj trošak nije velik problem

andrej plenković
Plenković pokleknuo pred sindikatima: "Čuli smo narod, prihvaćamo sve zahtjeve sindikata"

Ministar Aladrović bio je jedan od onih koji su ponavljali tezu o 45 milijardi duga, a danas priča jednu drugu priču, pišu vijesti.hrt.hr.

“Mi smo akceptirali volju 700.000 građana. Shvatili smo da naše teze o održivosti, adekvatnosti i međugeneracijskoj jednakosti mogu ostati i u slučaju prihvaćanja ove referendumske inicijative tj. prihvaćanja članaka zakona kakve su sindikati formulirali”, kazao je.

Aladrović je odmah najavio i novi paket prijedloga zakona, koji se tiču radnog zakonodavstva, za one koji žele raditi i nakon 65 godina života.

Upitan treba li njegov prethodnik, ministar Pavić, snositi odgovornost jer je plašio javnost da će sindikalni zahtjevi stajati mirovinski sustav 45 milijardi eura, Aladrović je rekao da ne treba.

“Kada govorimo od tih 45 milijardi kuna, one su statička procjena ako se mijenja samo Zakon o mirovinskom osiguranju. Ako radimo zahvate unutar radnog zakonodavstva, opet potičemo ostanak u svijetu rada, što potencijalno u budućnosti povećava prihode državnog proračuna pa očekujemo da će fiskalne projekcije puno bolje izgledati”, kazao je Aladrović.

Dakle, ti ljudi su prije samo nekoliko mjeseci sindikalne zahtjeve predstavljali kao ogroman trošak koji bi mogao uzdrmati stabilnost hrvatskog proračuna i zadužiti naše unuke. Danas otvoreno govore o tom trošku kao da je malen i pitom, a impliciraju da će taj trošak umanjiti time jer će izmjenama Zakona o radu omogućiti ljudima da rade i nakon 65. godine života.

Aladrović: “Ne smatram da je Pavić odgovoran jer je plašio javnost o 45 milijardi kuna troška sindikalnih zahtjeva”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap