Aladrović: Moramo biti svjesni da je dulji ostanak u svijetu rada naša realnost

Josip Mihaljević
20. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministar rada Josip Aladrović komentirao je promjene koje donosi novi Zakon o radu, a među njima je i odredba prema kojoj se više neće sa 65 godina starosti morati u starosnu mirovinu. Hoće li se dobna granica ostvarivanja prava na mirovinu podizati u budućnosti?

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Novi Zakona o radu propisuje da neodređni ugovor o radu više ne prestaje važiti kada radnik napuni 65 godina života. Ljudi su inače silom zakona odlazili u mirovinu, a cilj ove promjene je da toga više ne bude i da se građane ponuka da dulje ostaju u svijetu rada.

Hrvatska je dulji ostanak u svijetu rada pokušala progurati i podizanjem dobne granice za ostvarivanje prava na mirovinu, s trenutačnih 65 na 67, no Vlada je od toga odustala kada su sindikati prikupili dovoljno potpisa za održavanje referenduma.

Ministar rada Josip Aladrović gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao zakonske izmjene:

Novi Zakon o radu: U mirovinu više nećemo ići "automatski" sa 65 godina!

“Mi moramo biti svjesni da je duži ostanak u radnom svijetu naša realnost. Pogotovo u onim djelatnostima u kojima je to moguće. Postoje djelatnosti koje više fizički utječu na zdravlje zaposlenika pa je sigurno to teže.

Međutim, postoje djelatnosti gdje se može raditi duže, mi ćemo propagirati kao i što smo sada propagirali. Ono što je bitno je da to bude izbor – da ne bude obaveza ić u mirovinu sa 65 godina. No, i uvoz radne snage je realnost koja se događa, za sve one djelatnosti za koje nažalost mi na svom tržištu rada nemamo ljude”, kazao je Aladrović.

Novi zakon će dodatno regulrati rad od kuće, ali i borbu protiv neprijavljenog rada, a rad na određeno bit će moguć do tri godine.

“Jedan od temeljnih ciljeva novog Zakona o radu je smanjiti prekarni rad. Mi imamo u Hrvatskoj 25 posto ugovora na određeno vrijeme i tu smo lideri u EU. Želimo smanjiti taj broj”, kazao je ministar.

Aladrović: Moramo biti svjesni da je dulji ostanak u svijetu rada naša realnost
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap