Aladrović: “Drugi stup sigurno može pomoći, ali ne na način da ugrozi isplatu mirovina bilo kada”

Josip Mihaljević
10. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava kazao je kako uskoro slijede razgovori s predsjednicima uprava mirovinskih fondova. Prema njegovim riječima, fondovi bi mogli pomoći, ali ne u tolikim razmjerima da ugrozi isplatu mirovina iz II. stupa. Ponovio je kako nema govora o nacionalizaciji privatne štednje građana te da bilo kakvo pretapanje u prvi stup nije na stolu.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je jučer na N1 televiziji u kojoj je obrazlagao gospodarski paket mjera za spašavanje radnih mjesta. Za mjeru isplate minimalca od 4.000 kuna prijavilo se 94 tisuća poslodavaca za čak 550.000 radnika.

“S današnjim danom isplaćeno je 870 milijuna kuna, isplate ćemo finalizirati do 15. travnja. Moram reći da na ovome 15 dana svakodnevno, vikendom i dvosmjenski radi 500 zaposlenika HZZ-a, ima određenih poteškoća, no sve gdje je došlo do preplate ili uskrate ćemo poravnati i kompenzirati”, kazao je.

Sindikati su upozorili da neki poslodavci uzimaju mjere, ali da ih ne isplaćuju radnicima. Takve informacije su došle i do ministra:

“Ova potpora je poslodavcima za isplatu plaća. Imali smo upita i informacija da se poslodavci ponašaju svojevoljno ili negativno, to je sigurno mali broj, ali provjerit ćemo sve, uputit ćemo ih što su obvezni po zakonu i uključiti državni inspektorat”, kazao je Aladrović i upozorio da neće dopustiti malverzacije.

Kad će se II. stup uključiti u priču?

Ministar financija: "Upogonit ćemo mirovinske fondove, da se oslobode ta sredstva i dio tog novca"

Govoreći o mirovinama, Aladrović je još jednom ponovio kako su mirovine i socijalne naknade zadnja linija obrane kod kojih neće doći do smanjivanja.

Sve se više spominje i uključivanje ušteđevine iz II. stupa u spas ekonomije:

“Ovih dana ćemo razgovarati s predsjednicima uprava mirovinskih fondova, kako oni mogu pomoći kada je u pitanju likvidnost. Njihova ulaganja su 70 posto u državnim obveznicima. Sigurno mogu pomoći ali ne na način i u razmjerima da to ugrozi isplatu mirovina bilo kada. Ne razmišlja se o nacionalizaciji drugog stupa, bilo kakvo pretapanje u prvi stup nije na stolu”, najavio je Aladrović.

Svim ministarstvima je naređeno da srežu sve nužne troškove, a krenulo se i u dogovore sa socijalnim partnerima. Idući tjedan će se održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, a prema najavi premijera, u idućem “paketu mjera” moglo bi doći i do rezanja plaća u javnom sektoru:

“Želimo očuvati radna mjesta, i svi moraju solidarno raspodijeliti teret krize. O kriterijima za rezove razgovarat ćemo s partnerima. Ono što mogu reći je da će oni s najnižim primanjima biti zaštićeni posebnim mehanizmima, oko toga ne dvojimo”, rekao je Aladrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap