Akrobatsku grupu “Krila Oluje” moći ćete pronaći na poštanskim markama

Barbara Jurišić
3. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

“Krila Oluje” su akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) koju ćete, od 3. kolovoza 2022., moći pronaći na poštanskim markama. Vrijednost maraka označena je slovnom oznakom “B” što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je povodom izdavanja marki napisalo ponešto o “Krilima Oluje”.

Blok – “Krila Oluje”
Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta će, 3. kolovoza. 2022., u optjecaj pustiti blok marki čiji je motiv formacijski let zrakoplovne akrobacijske grupe “Krila Oluje”. Blok je dizajnirao Orsat Franković iz Zagreba, a fotografiju je snimio satnik Darko Belančić, vođa “Krila Oluje”. Blok je tiskan u 30.000 primjeraka i čine ga dvije marke. Na markama se nalazi slovna oznaka “B” koja odgovara iznosu poštarine za pismo mase 50 g u međunarodnom prometu.

Ivan (65):"Imam volje, imam srca, imam misli, ali nemam snage"

“Krila Oluje” su akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) čija je zadaća pokazati vještine, timski rad, disciplinu i visoki stupanj obučenosti pripadnika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH. Službeno ime je dobila 5. kolovoza 2005. godine kada je po prvi put prezentirala svoje vještine na obilježavanju 10. obljetnice vojno – redarstvene operacije “Oluja”. Svoje vještine su prezentirali na raznim zrakoplovnim manifestacijama diljem Europe te u njihovim nastupima uživaju mnogi zaljubljenici u akrobatsko letenje. Grupa “Krila Oluje” se našla na samom vrhu svjetskog akrobatskog letenja zbog složenosti elemenata koji se nalaze u njihovom programu te je dobila brojne nagrade i priznanja.

Tijekom izvođenja akrobacija, avioni “Krila Oluje” lete brzinom od 550 km/h na međusobnoj udaljenost koja je manja od 3 metra. Na vojnim manifestcijama i obljetnicama izvode manevar “Missing Man”. To je tradicionalan način odavanja počasti u svijetu zrakoplovstva te tako odaju počast svim nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima. Manevar se izvodi na način da se jedan od aviona izdvoji iz glavne formacije.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
Akrobatsku grupu “Krila Oluje” moći ćete pronaći na poštanskim markama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap