“Ako je referendumsko pitanje neustavno, onda su i povlaštene mirovine”

Jasmina Grgurić Zanze
13. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Može li Ustavni sud sruštiti referendumsko pitanje inicijative “67 je previše” protiv mirovinske refome, a koja je sakupila 748 tisuća potpisa, u sinoćnjem Otvorenom u studiju HRT-a govorili su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak, saborski zastupnici Arsen Bauk (SDP) i Branko Bačić (HDZ) te stručnjak za ustavno pravo, Mato Palić.

Branko Bačić i Vilim Ribić u Otvorenom (Snimak zaslona(Youtube/HRT)

Da će Sabor vrlo vjerojatno od Ustavnog suda zatražiti provjeru ustavnosti referendumskog pitanja protiv mirovinske reforme, potvrdio je saborski zastupnik Branko Bačić. Naveo je primjer pitanja privatizacije hrvatskih cesta i izdvajanja sporednih djelatnosti iz javnog sektora, za koje je Ustavni sud procijenio da su oba protuustavna, što ne znači da će tako biti sad. Njegova logika kaže da bi bilo dobro da se i ovoga puta očituje Ustavni sud pa će se onda i znati ubuduće koje su teme pogodne za propitkivanje na referendumu.

Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo, rekao je da Ustavni sud ima ovlast da bilo koje referendumsko pitanje ocijeni protuustavnom. Razlog može biti financijska stabilnost proračuna, neko pitanje koje se odnosi na poreze ili pak na međunarodne obveze. Ustavni sud nema nikakvo ograničenje da neko pitanje proglasi protuustavnim, ima potpunu slobodu i glavni je čuvar Ustava Hrvatskoj.

Više od 700 tisuća potpisa za referendum stiglo na Markov trg!

“Pitanje nije protivno Ustavu RH. Način na koji je formulirano ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje hrvatskog proračuna. Činjenica je da učinci onih odredbi zakona koji se mijenjaju u tom referendumskom pitanju djeluju “pro futuro” i odnose se na budućnost. Ne znam tko bi u Hrvatskoj mogao znati kako bi mogao izgledati hrvatski proračun za tri ili pet godina” – kaže Palić.

Bauk: Do referenduma neće doći

Da pitanje nije protuustavno smatra i Arsen Bauk te je detaljno to objasnio, stavku po stavku. Ako su pak mali pomaci u dobi umirovljenja i postotku penalizacije protuustavni, onda su to, smatra, i povlaštene mirovine. Pojasnio je i da je odluka na referendumu obvezujuća na rok od godinu dana, pa se nakon toga može i mijenjati, tako da ni ne može prouzročiti neku veliku štetu u tako kratnom periodu. No, Ribić ga je upozorio da je drugačije kada odlučuje narod.

Ipak, smatra da do referenduma – neće doći.

“Vlada će prihvatiti sve što sindikati traže, jer to nije prevelik udar na proračun. U izbornoj, odnosno predizbornoj godini Vlada si neće dozvoliti da se dogodi referendum na kojemu bi ona bila potučena”- rekao je Bauk.

Bačić mu je replicirao da se radi o gospodarskom pitanju koje se reflektira na državni proračun pa je pitanje može li se takva odluka donijeti na referendumu, ili je ona ipak u nadležnosti demokratski izabranog zakonodavca.

Branko Bačić: "Referendumsko pitanje sindikata moglo biti biti protuustavno"

“Povećat će se broj umirovljenika i rashodi s te osnove. Također, smanjit će se broj osiguranika. Radi se o vrlo ozbiljnom udaru na javne financije kojega smo mi vrlo precizno izračunali, a podastrijet ćemo to Ustavnom sudu ako bude trebalo. Ovdje se ne radi samo o mirovinskom sustavu. Tu je riječ o cjelovitim državnim financijama, odnosno o proračunu, ali i gospodarskom razvoju. Ovu reformu je Europska komisija ocijenila kao strukturnu reformu, koja je uz poreznu reformu doprinijela izlasku iz makroekonomskih neravnoteža” – pojasnila je Melita Čičak, objašnjavajući negativni fiskalni efekt referenduma od 45 milijardi kuna do 2040. godine.

Ribić: Narod ima ustavno pravo odlučivati!

Da ne ruše državni proračun, rekao je Vilim Ribić. Isto tako, Bačiću kao samoprozvanom poznavaocu ustavnih pitanja, poručio je da Ustav mora malo bolje pročitati, jer onda ne bi mislio da je odlučivanje o gospodarskim pitanjima ekskluzivno pravo Sabora.

“Hrvatski sabor ili narod neposredno, samostalno, u skladu s Ustavom i zakonom odlučuje o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u RH…” – jasno piše u Ustavu.

Ribić je i razmontirao brojke koje je predstavila Pavićeva pomoćnica Melita Čičak.

“Nije bitno kolika je apsolutna brojka, već kakav je teret za društvo. Taj teret ovisi i o nazivniku, a on se zove BDP. Vaši stručnjaci su tendenciozno uzeli pretpostavku da će BDP rasti po stopi od 1% u idućih 20 godina što znači da će biti jednako neuspješna kao i Milanovićeva i Plenkovićeva vlada u zadnjih 10 godina te da će sve druge vlade biti neuspješne i to u idućih 20 godina. Polazite od pretpostavke koje su politikantske, politički motivirane” – rekao je Ribić.

Nakon što su svi izložili svoje stavove, uslijedila je, kao i obično, burna rasprava na političkoj razini s upadanjima u riječ, a sve je smirivao voditelj Mislav Togonal.

Copy link
Powered by Social Snap