Advent nikad kraći: Ove godine trajat će samo tri tjedna, razlog je neobičan

Jasmina Grgurić Zanze
28. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Najveselije doba ove će godine trajati najkraće, samo tri tjedna. Božić pada u ponedjeljak pa je Četvrta nedjelja došašća ujedno i Badnjak. Prva nedjelja adventa određuje se tako da se uzme najbliža nedjelja blagdanu sv. Andrije apostola kojeg slavimo 30. studenoga, ali ne može početi prije 27. studenoga. Tako će ove godine advent trajati vrlo kratko, samo tri tjedna.

adventski vijenac

Adventski vijenac | foto: Pixabay, TizzleBDizzle

Advent ove godine počinje 3. prosinca, što znači da će trajati tri tjedna, odnosno samo 22 dana. Posljednji put to se dogodilo 2017. godine, a stvar je u računanju početka Došašća. Naime, advent uvijek ima četiri nedjelje, ali nema uvijek jednak broj dana pa je tako lani trajao puna četiri tjedna.

Radosno vrijeme iščekivanja Božića može početi bilo kada između 27. studenoga i 3. prosinca, a koliko će točno trajati određuje zapravo jedan svetac.

Kako izraditi adventski vijenac - krug i svijeće za svjetlost u vječnosti

– Prošle godine smo imali Advent s puna četiri tjedna, jer je Božić pao u nedjelju. Budući da mora imati četiri nedjelje, taj advent je bio najduži, s četiri puna tjedna. Ove godine Božić pada u ponedjeljak pa je Četvrta nedjelja došašća ujedno i Badnjak. Ujutro će se slaviti mise Četvrte nedjelje došašća, a poslijepodne Misa bdijenja svetkovine Rođenja Gospodinova i uvečer misa Polnoćka. Prva nedjelja adventa određuje se tako da se uzme najbliža nedjelja blagdanu sv. Andrije apostola kojeg slavimo 30. studenoga, objasnio je za Danas.hr fra Zvonimir Pavičić.

Advent ima dva dijela, pojasnio je Pavičić. Prvi dio je do 16. prosinca, a drugi od 17. do 24. prosinca. U prvom dijelu kršćani iščekuju Kristov drugi dolazak kada će biti svršetak ovoga svijeta i zato se ovo vrijeme i naziva došašće, a u drugom dijelu pripravljaju se za proslavu njegova prvoga dolaska kada se rodio u Betlehemu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap