98-godišnja navijačica našima želi svu “sriću”, a nakon svakog gola viče ukućanima: “Daj piti!”

Jelena Ratko
30. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Vjerojatno najstarija hrvatska nogometna navijačica iskreno vjeruje u našu reprezentaciju, a strasti joj ne nedostaje. Smatra da ne trebaju igrati muški, već – i muški i ženski.

Foto: screenshot

“Više bih volila da večeras pobijedimo nego da dobijem eurojackpot! Uzdam se u Boga da ćemo pobijediti i pobijedit ćemo!”, rekla je 98-godišnja Milka Mrkić za 24 sata uoči utakmice Hrvatske i Islanda. Želja joj se ispunila, a Milka navija i dalje.

“Nek im Bog da zdravlje i sriću”, govori Milka u videu, a kada se njezin nećak na to nadoveže s “I nek’ igraju muški!”, ona odgovara: “Nek’ igraju i žensko i muško!”

Pije čisto vino nakon svakog gola

Svaki put kada hrvatska zabije gol, ona viče: “Daj piti!” i pije čisto vino. Nikada se ni na što ne žali, osim povremeno na slabiji vid, kada moli ukućane da joj približe televizor kako bi mogla bolje vidjeti kako naši igraju.

U kolicima je otkako je u Drugom svjetskom ratu slomila nogu, a prije sedam mjeseci prvi je put je posjetila liječnika. Svaki dan Milka započinje čašicom rakije za dobro jutro, a njezina obitelj tvrdi kako voli društvo, zabavu i veselu glazbu.

Vjerojatno najstarija hrvatska nogometna navijačica iskreno vjeruje u našu reprezentaciju, a strasti joj ne nedostaje. Smatra da ne trebaju igrati muški, već – i muški i ženski.

Vitalna baka živi u Biogradu na Moru. Utakmice gleda i navija sa susjedima, rođacima i kumovima; nećakom Darkom Mrkićem zvanim Džombe, njegovim sinom Mateom i djevojkom Danijelom te Dinom, Kristijanom i najdražim najmlađim Dominikom koji ima samo pet godina. On i baka Milka navijaju u tandemu.

Radila kao pastirica, a slomila nogu za vrijeme rata

“Navijam za Hrvatsku i za moj Hajduk kojeg najvolim. Za nikoga drugo”, kaže baka koja inače ide spavati između prije 20 sati, ali kad se igra utakmica, uvijek je odgleda do kraja.

“Svaki put kad zabijemo gol, teta viče: Daj piti! Pije čisto crno vino, bez kapi vode”, govori njezin nećak Džombe i kroz smijeh dodaje da, “kako smo u posljednjoj utakmici dobili Argentinu 3-0, malo ju je privarilo jer je popila četiri čaše, jednu onako, a onda još po jednu za svaki gol. Bilo je veselo!”

Milka je cijeli život bila pastirica, a postala je invalid nakon što je slomila nogu u Drugom svjetskom ratu. Kako nije bilo liječnika da joj pomogne, završila je u invalidskim kolicima. Vid i sluh počeli su joj slabjeti tek prije dvije godine. Krvna slika joj je savršena, nema problema sa šećerom ni s tlakom.

Jutro obavezno počinje s pola decilitra domaće travarice. Voli jesti slaninu, a kruh ne jede već deset godina, čak ni uz meso. Umjesto kruha, jede salatu s domaćim maslinovim uljem.

Posebni pozdrav Torcidi

Baka voli društvo i zabavu, a kad čuje veselu glazbu, obavezno najbližem ukućanu kaže: “Daj mi, dušo, tona”.

Cijeli život navija i razumije nogomet. Kad ustane, pita je li utakmica reprezentacije taj dan, jer joj je pet dana između dvije utakmice predugo za čekati.

“Pozdrav za naše igrače i navijače, a posebno za Torcidaše među njima. Nek im Bog da sriće i nek igraju muški. I ženski ako bude trebalo”, poručuje Milka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap