[21.5.] Organizator Svjetskog prvenstva u nogometu danas slavi rođendan

Josip Mihaljević
21. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1904. godine osnovana je najviša svjetska nogometna organizacija – FIFA. FIFA je kratica za Federation Internationale de Football Association. Središte im je u Zürichu u Švicarskoj, a ova organizacija nam je svima poznata kao glavna i odgovorna za međunarodna nogometna natjecanja.

FIFA

Foto: Youtube screenshot

FIFA je jedna od najstarijih i najvećih nevladinih organizacija na svijetu. Osnovana je na današnji dan 1904. godine u Parizu. Od tada, pa do danas FIFA broji 209 članica.

Prvi ikada službeni nogometni meč između dvije nacije odigran je između Engleske i Škotske 1872. godine u Glasgowu. Godinu dana kasnije, stvoren je prvi nogometni savez – onaj u Škotskoj. Nogomet je tada još bio mlad sport, a puno je stvari trebalo ujednačiti i kodificirati kako bi nastalo ovo što je danas.

Kako su se međunarodna natjecanja pokazala vrlo uspješnim i zanimljivim za publiku, potreba za globalnim nogometnim tijelom je sve više rasla. U početku, “glavna i odgovorna” nacija trebala je biti Engleska, ali nogometne asocijacije su jednoglasno odbacile takvu ideju. Na današnji dan u Parizu su se našli predstavnici Francuske, Belgije, Danske, Nizozemske, Španjolske, Švedske i Švicarske i osnovali su FIFA-u.

Prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu moralo je čekati nekoliko desetljeća od osnivanja FIFA-e, a to se dogodilo 1930. godine. Nakon Drugog svjetskog rata popularnost im je eksplodirala, a nogomet je postajao najvažnija sporedna stvar na svijetu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Tn2p_Ap1exo

https://www.youtube.com/watch?v=G7Y1M2532BI

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [20.5.] na ovom linku.

 

Copy link
Powered by Social Snap