Žene u mirovinu idu sve kasnije: ‘Kao da trčite maraton 35 godina pa vam netko kaže – trči još deset godina’

Jasmina Grgurić Zanze
28. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Žene će u 2024. godini u starosnu mirovinu moći sa 63 i pol godine. Svake godine dobna granica povećava se za po tri mjeseca i tako sve do 2030. kada će kao i muškarci u mirovinu ići sa 65 godina. Ipak, nema garancije da se tada uvjet životne dobi neće povećati. Previše je to za žene zaposlene mahom u zdravstvu, školstvu i trgovini.

Foto: Rawpixel

Dobna granica za odlazak žena u starosnu mirovinu svake se godine pomiče za po tri mjeseca pa će u 2024. godini morati raditi do 63 i pol godine, o čemu smo pisali ovdje. Svake iduće godine žene će raditi po još tri mjeseca dulje i tako sve do 2030. kada će se izjednačiti s muškarcima i u mirovinu ići sa 65 godina. Da država tada opet neće podići dob za umirovljenje na 66 ili 67 godina, nema garancije.

‘Mislim da do mirovine neću moći raditi ovaj posao’

– S obzirom na sve zadatke koji se stavljaju pred nas, način života, tempo rada, mislim da do mirovine neću moći raditi ovaj posao. Naš posao je izuzetno zahtjevan, fizički je naporan, trebamo biti jako koncentrirane, sve ovisi kako će netko sa 65 godina to moći, rekla je za Dnevnik.hr Anamarija Vranjić, prvostupnica sestrinstva zaposlena na odjelu za opekline u Dječjoj bolnici.

Najviše žena zaposleno je upravo u sektorima kao što su zdravstvo, trgovina i školstvo. U Sindikatu zaposlenih u srednjim školama nisu zadovoljni pomicanjem dobne granice za mirovinu žena.

Kada su počinjale raditi, uvjet je bio 55 godina

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini
Šemper o mirovini sa 67: 'Već smo rekorderi u niskim mirovinama, ne trebamo biti i po duljini radnog staža'

– Kad sam ja ulazila u svijet rada, uvjet za starosnu mirovinu bio je 55 godina. Sada je 65 godina! To je kao da trčite maraton od 35 godina radnog staža, a onda vam netko kaže: Samo malo, trči još 10 godina, rekla je za dnevnik.hr Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Izjednačavanju dobi za odlazak u mirovinu žena i muškaraca protivi se i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

– Činjenica je da žene u Hrvatskoj puno toga odrade, a da im se nigdje ne evidentira. Rad u domaćinstvu, ne kaže se badava da žena drži tri kuta kuće, nekad i četiri, smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

S koliko godina bi građani Hrvatske trebali ići u mirovinu?

Copy link
Powered by Social Snap