Vlakovi ne voze, škole ne rade: Krenuo generalni štrajk zbog Macronove mirovinske reforme

Milan Dalmacija
19. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Francuski su sindikati, nezadovoljni najavom mirovinske reforme kojom bi se povećala dob za odlazak u mirovinu, pokrenuli generalni štrajk. Za to vrijeme, predsjednik Emmanuel Macron otputovat će u Španjolsku, a mogao bi biti suočen i s kritikama iz EU, ako reforma ne prođe.

Generalni štrajk u Francuskoj | Foto: Screenshot: YouTube/CNA

Generalni štrajk započeo je u Francuskoj nakon što je predsjednik Emmanuel Macron najavio mirovinsku reformu kojom planira podići dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine, o čemu smo već pisali. Kako javlja Reuters, ne voze vlakovi, škole su zatvorene, a zaustavljena je i isporuka nafte iz rafinerija.

S jedne strane, Macron reformom nastoji otkloniti mogućnost potencijalne propasti javnog mirovinskog sustava zbog preopterećenosti izdacima, dok prosvjednici, pritisnuti inflacijom, nastoje osujetiti taj, ali i mnoge druge planove vlasti. Najveći izazov će im biti kanaliziranje nezadovoljstva u općenacionalne proteste. Prosvjedni su skupovi već organizirani diljem zemlje.

macron
Macron najavio mirovinsku reformu koja uključuje jednu važnu promjenu, Francuzi nisu sretni

– Danas će mobilizacija biti jaka, vrlo jaka… Ovdje smo kako bi vlada povukla projekt, rekao je Frederic Souillot, šef sindikata FO najavljujući zajedno s drugim sindikalnim vođama kako su današnji prosvjedi samo početak.

Macron bi, pak, mogao biti suočen s kritikama kolega iz Europske unije, ponajprije zbog gubitka kontrole nad javnom potrošnjom, ako mu reforma propadne. Naime, pomicanje dobi za umirovljenje u državni bi proračun donijelo još 17,7 milijardi eura doprinosa godišnje. Doduše, o reformi odlučuje parlament, u kojem je Macron izgubio većinu, ali se nada da će moći računati na potporu konzervativaca.

Sindikati smatraju da postoje i drugi načini kako osigurati održivost mirovinskog sustava. Predlažu oporezivanje superbogatih ili povećanje izdvajanja za mirovinske doprinose poslodavaca, pa čak i dobrostojećih umirovljenika. Njihovo još veće nezadovoljstvo izazvao je Macronov posjet Španjolskoj, kojeg smatraju neprimjerenim u vrijeme generalnog štrajka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap