Umirovljenje po državama: U ovoj zemlji žene mogu u mirovinu s navršenih 49 godina, a muškarci s 52

Ana Kanazir
13. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Dob za odlazak u mirovinu nije isti u svim zemljama, a najniža dob za umirovljenje je ona od 49 godina za žene, odnosno 52 godine za muškarce i to u Turskoj, dok je najviša dob za umirovljenje u Norveškoj, a ona iznosi 67 godina za žene i muškarce. Ovi podaci su dio statistike iz 2020. godine o dobi odlasku u mirovinu zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Donosimo vam tablične prikaze kod kojih se od ovih zemalja najranije, a u kojima najkasnije odlazi u prijevremenu i starosnu mirovinu, ali i kako izgledaju predviđanja za 2060. godinu.

Ilustracija: Unsplash

Kao što smo nedavno pisali ovdje, francuski predsjednik Emmanuel Macron planira podići dob za umirovljenje u Francuskoj sa 62 na 64 godine, a otkrivamo vam kakvo je stanje u drugim zemljama članicama OECD-a.

macron
Macron najavio mirovinsku reformu koja uključuje jednu važnu promjenu, Francuzi nisu sretni

U prijevremenu mirovinu sa 62 godine

Podaci pokazuju kolika je dob za prijevremenu mirovinu u zemljama OECD-a, a ona se kreće od 58 godina za žene i 59 godina za muškarce u Litvi, do 63.7 u Njemačkoj za žene i muškarce. Važno je reći kako neke zemlje imaju istu dob za umirovljenje za žene i muškarce, dok se kod nekih zemalja ova dob razlikuje.

U Hrvatskoj su tako uvjeti za prijevremeno umirovljenje zadovoljeni kada žena navrši 58 godina i 3 mjeseca i kada ima 33 godine i 3 mjeseca mirovinskog staža, dok muškarci stječu pravo na prijevremenu mirovinu kada navrše 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža. Do 1. siječnja 2030. godine se izjednačavaju uvjeti za prijevremenu mirovinu kod žena i muškaraca, kada će žene moći u prijevremenu mirovinu sa 60 godina i 35 godina staža.

Kao što se može vidjeti i u tablici ispod, najčešća životna dob u kojoj žene i muškarci mogu otići u mirovinu je 62 godine.

dob za prijevremenu mirovinu

Dob za prijevremenu mirovinu | foto: OECD

starija zena
Važna promjena za žene: Povećana je dob za odlazak u starosnu i prijevremenu mirovinu

Najniža dob za starosnu mirovinu je u Turskoj

Što se tiče starosne mirovine, podaci su nešto drugačiji, a ovdje je prosječna dob za umirovljenje u zemljama EU 63,5 godina za žene i 64,3 godina za muškarce. Podaci iz 2020. godine tako pokazuju kako je najniža dob za odlazak u mirovinu u Turskoj, pri čemu žene mogu otići u mirovinu s 49 godina, a muškarci s 52 godine, dok je najveća dob za umirovljenje u Norveškoj, gdje muškarci i žene mogu u mirovinu kada navrše 67 godina života.

Zanimljivo je kako, osim Turske, najnižu dob umirovljenja imaju i Slovenija, Italija, Grčka i Luksemburg, gdje se u mirovinu odlazi sa 62 godine.

U Hrvatskoj je od 1. siječnja na snazi važna promjena za umirovljenje žene. Naime, dobna granica za umirovljenje je tako povećana na 63 godine i tri mjeseca, uz najmanje 15 godina staža, o čemu smo pisali ovdje. Baš kao i s prijevremenim mirovinama, cilj je izjednačiti dob za mirovinu žena i muškaraca do 2030. godine, kada će se žene moći umiroviti kada navrše 65 godina i imaju 15 godina staža.

U tablicama ispod možete vidjeti dob umirovljenja po zemljama OECD-a

Predviđanja za budućnost nisu najbolja

Prema podacima OECD-a, predviđa se da će se u budućnosti, do sredine 2060. godine dob za umirovljenje povećati za dvije godine u prosjeku, a prema predviđanjima bi tada najvišu dob za umirovljenje imala Danska, pri čemu bi se žene i muškarci mogli umiroviti kada navrše tek 74 godine, a odmah nakon nje slijede Italija i Estonija, s dobi umirovljenja od 71 godine. Hrvatska bi prema ovim predviđanjima ostala na 65 godina.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap