Umirovljenik skupio 99,9 kilograma žira pa umjesto 399 dobio samo 260 eura

Jasmina Grgurić Zanze
28. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Umirovljenik Dalibor sakupio je sto kilograma žireva u samo pet dana. Hrvatske šume za taj posao obećavaju zaradu od četiri eura po kilogramu pa se sakupljač u mirovini nadao da će dobiti 400 eura. Međutim, riječ je o bruto iznosu kojeg su doslovno pojeli doprinosi, ali i porezi i prirezi. Tako je Dalibor u konačnici dobio samo 260 eura.

Ilustracija: Pexels

Ilustracija: Pexels

Sezonski poslovi poput branja žireva za četiri eura po kilogramu učinili su se primamljivima mnogim građanima ove jeseni pa tako i onim starijima, o čemu smo pisali ovdje. Posao nije lak, ali umirovljeni Dalibor (podaci poznati redakciji) ipak se odvažio kako bi još nešto zaradio uz mirovinu. I doista, ubrao je čak stotinu kilograma žira u samo pet dana. Za taj posao trebao je biti plaćen 399 eura za 99,90 kilograma, ali to se nije dogodilo.

‘Što reći, zarada samo što se nije prepolovila’

– Ove godine sam na raznoraznim portalima vidio oglas Hrvatskih šuma koji se odnosio na sakupljanje žireva po ne tako maloj cijeni od 4 eura za kilogram. Pet dana sam išao sakupljati žir i uspio sam skupiti 100 kila. Lijep iznos nema što, ali kada mi je nakon mjesec dana ‘sjela’ isplata za navedeno ostao sam ‘paf’, počeo nam je svoju priču umirovljenik Dalibor.

Naime, od očekivanih 399 eura dobio je samo 260 eura. Ostatak su mu, nažalost, pojeli porez i prirez, ali i doprinosi.

– I što reći, porez ovakav, porez onakav, odbitak ovaj, odbitak onaj i zarada samo što se nije prepolovila, razočaran je ovaj umirovljeni vojnik.

Mirovina mu iznosi 532 eura i ne oporezuje se

Računanje eura
Kako će se od 1. siječnja oporezivati mirovine: Neki umirovljenici plaćat će 45 eura godišnje

Dostavio nam je i platnu listu koju su mu ispostavile Hrvatske šume. Iz ugovora o djelu vidljivo je da mu zarada iznosi 371,62 eura. Tomu je pridodan doprinos za zdravstveno osiguranje od 7,50 posto, odnosno 27,87 posto. Deset posto od same zarade, 37,16 eura otišlo je na doprinos za mirovinsko osiguranje. Od porezne osnovice koja iznosi 334,46 eura, obračunat mu je i porez na dohodak, odnosno 66,89 eura. Također, 6,69 eura platio je i prirez. Kada se podvuče crta, ostane samo 260,88 eura.

Podsjetimo, mirovine i plaće u iznosu do 560 eura ne oporezuju se, a više o oporezivanju u 2024. možete pročitati ovdje. Međutim, Dalibor ne plaća porez na mirovinu jer mu ona iznosi oko 530 eura.

Iz Hrvatskih šuma odgovorili su mu jasno da je cijena od četiri eura po kilogramu izražena u bruto iznosu, od kojega se onda oduzima iznos za doprinose, prirez i porez.

Copy link
Powered by Social Snap