Sezonski posao u Slavoniji: Branjem ovih plodova u prosjeku dnevno možete zaraditi 120 eura

Ana Kanazir
14. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Jesen je godišnje doba koje sa sobom donosi i niz plodova, a jedan od njih su žirevi. Upravo se žirevi trenutno skupljaju u Vinkovcima gdje Uprava šuma otkupljuje 20 vagona, a kilogram žira hrasta lužnjaka će biti plaćen četiri eura. Ovo je zato i prilika mnogim umirovljenicima za dodatni izvor zarade.

Lišće, kesteni i žirevi i ostali jesenski plodovi

jesenski plodovi | Foto: Pixabay/ OksanaSemak

Boravak u šumi ima mnoge prednosti na organizam, kao i na raspoloženje, a u Slavoniji vam ovo može donijeti i novac. Točnije, branje žireva vam može donijeti zaradu od četiri eura po kilogramu.

pečeni kesteni na pladnju
Najbolji pečeni kesteni: S ovim receptom će se svi otvoriti i savršeno ispeći

Dnevno se može ubrati oko 30 kilograma

Branje žireva je aktivnost koja se provodi u jesenskim danima, a koja može biti i dodatni izvor zarade. Tako je umirovljenica Ivanka prihvatila ovu priliku i odlučila osigurati si još novca uz malu mirovinu. Ona dnevno skupi 60-ak kilograma žira, a cijena iznosi četiri eura za kilogram, poručuju iz Uprave šuma u Vinkovcima.

– Cijena je poznata, 4 eura. Mislim da je to prihvatljiva priča. Dobar sakupljač imao je prosjek od 40-ak kilograma, sada je to 30. Mislim da je to solidna dnevnica, naglašava Krasnodar Sabljić, voditelj UŠP-a Vinkovci za magazin.hrt.hr.

Dodaje i kako Uprava šuma otkupljuje 20 vagona, ali i kako se svi mogu pridružiti u branju.

Skupljanje se odvija pod nadzorom

Ipak, kako bi se ubrali ovi plodovi se treba i potruditi. Prvo treba pronaći drvo hrasta, a onda treba i dobro gledati oko njega. Žirevi se nekada nalaze i ispod lišća, a gleda se i da imaju kapicu, ali i da nisu šuplji. Da je interes velik, pokazuje i činjenica da je Šumarija Lipovac izdala već 50-ak dozvola skupljačima žira.

– Preuzimanje žira vrši se pod stručnim nadzorom djelatnika Hrvatskih šuma, a sakupljati se može samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u šumama s posebnom namjenom koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemenskog materijala duži niz godina, a odabrali su ih šumarski stručnjaci iz resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta, napisano je na stranici Hrvatskih šuma.

Navode i kako je žir glavna karika u lancu prirodne obnove šuma. Preuzima se samo kvalitetan žir, zdrav, bez vidljivih oštećenja i zaraženosti. Nakon preuzimanja, sjemenski materijal (žir) prolazi propisane postupke ispitivanja kvalitete nakon čega se unosi u unaprijed pripremljene sastojinske i rasadničke površine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap