Umirovljenik Andrija o Vladinom dodatku: ‘Dat ću unucima za sladoled’

Jasmina Grgurić Zanze
21. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Dijelu umirovljenika ‘sjeo’ je još jedan dodatak. Većina ga je dobila još za Uskrs, ali umirovljenici smatraju da to nije rješenje, jer se svaka takva pomoć brzo potroši. Lazar Grujić iz platforme ‘Umirovljenici zajedno’ upozorava da građanima trebaju veće mirovine. Poziva premijera da razmisli o obećanih 30 posto više do kraja mandata, smatrajući da će toliko već do kraja ove godine pojesti inflacija. Umirovljenik Andrija iz Osijeka je tako dobio 50 eura dodatka, a to će, kaže, dati unucima za sladoled.

Nekim umirovljenicima dodatak je za ‘sladoled’ Foto: Rawpixel

Dijelu umirovljenika jučer je na račune ‘sjeo’ još jedan Vladin dodatak, o čemu smo pisali ovdje. Riječ je o korisnicima mirovina s inozemnim elementom, kao i onima koji uz mirovinu rade. Ostali umirovljenici koji primaju samo hrvatsku mirovinu, isti taj dodatak dobili su za Uskrs.

Grujić: Rješenje su veće mirovine, a ne dodaci

Kovanice eura u rukama
Mrvice s Plenkovićeva stola: Nova formula usklađivanja i trinaesta mirovina

Uvjet za dodatak je da ukupna mirovina ne prelazi 880 eura, a ovisno o visini mirovine, jednokratno novčano primanje iznosi između 50 i 160 eura. Umirovljenici ni s tim iznosima nisu pretjerano oduševljeni. Čekaju, naime, da Vlada konačno uvede još lani obećani trajni dodatak, takozvanu trinaestu mirovinu, koja bi postala dio mirovinskih primanja, a računala bi se prema godinama staža, o čemu smo pisali ovdje. Međutim, još uvijek nema nikakvih informacija o tome kada će trinaesta mirovina zaživjeti, kao ni u kojim iznosima. A umirovljenici čekaju i veće mirovine.

Koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno, Lazar Grujić, kaže da pozdravljaju svaku pomoć umirovljenicima pa tako i ovu, ali je ne smatraju rješenjem.

– Rješenje je novi izračun mirovina i njihovo povećanje. Problem je u malim mirovinama, jer ljudi ne mogu zadovoljiti niti osnovne potrebe. Mirovine im ne prate inflaciju koja je, što se tiče prehrambenih proizvoda, izuzetno visoka, rekao nam je Grujić za n1info.hr.

Andrija: ‘Neka oni s manjim mirovinama dobiju više’

Osvrnuo se i na premijerovo obećanje o rastu mirovina za 30 posto do kraja mandata. Grujić poziva Plenkovića da o tome dobro razmisli, jer će tih 30 posto već do kraja godine pojesti inflacija.

Umirovljenik Andrija iz Osijeka prima dio mirovine iz Njemačke gdje je radio početkom 1970-ih. S mirovinom koju je kasnije zaradio u Hrvatskoj, za dlaku je ispod cenzusa od 880 eura pa će dobiti najmanji iznos dodatka od 50 eura.

– Bilo to 50 ili 150 eura, svaka takva jednokratna pomoć ode čim stigne. Bitno je da oni s manjim mirovinama dobiju više. Ja se nekako skrpam i bez tih dodataka. S obzirom na to kakva je vrućina i sparina ovih dana, ne idem nigdje iz kuće pa nemam gdje potrošiti. Radije ću dati unucima za džeparac. Valjda će im biti dosta za sladoled. Čujem da je skup, rekao je umirovljenik iz Slavonije za n1info.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap