Umirovljenici zajedno izračunali kolika treba biti mirovina s ‘punim’ stažem i 65 godina

Jasmina Grgurić Zanze
29. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Da nadolazeće usklađivanje prema rastu cijena i plaća umirovljenicima neće donijeti puno više, jer će mirovine i dalje zaostajati za plaćama, upozoravaju iz platforme Umirovljenici zajedno. Milivoj Špika i Lazar Grujić smatraju da je realan rast mirovina moguć samo promjenom izračuna. Prema računici koju predlažu, mirovina nakon 40 godina rada sa 65 godina života ne bi trebala biti manja od 750 eura.

Foto: Pixabay

Siječanjsko usklađivanje mirovina trebalo bi prema prijevremenim izračunima iznositi oko 4,7 posto, o čemu smo pisali ovdje. Iz platforme ‘Umirovljenici zajedno’ podsjećaju da usklađivanje s rastom cijena i plaća nije isto što i povećanje mirovina koje bi se očitovalo većom kupovnom moći starijih građana.

‘HDZ je zakinuo umirovljenike za 200 eura’

novac
Udio mirovine u plaći zadnjih deset godina smanjio se za 10 posto

– Sve više umirovljenika uviđa da usprkos razvikanim rekordnim ‘povećanjima’ sa svojom mirovinom svaki sljedeći mjesec mogu kupiti sve manje roba i usluga. Posljedica toga je da svaki sljedeći mjesec sve više umirovljenika tone u zonu siromaštva. Činjenica je da se mirovine u posljednjih sedam godina u odnosu na plaće realno nisu povećale doslovno ni za jedan jedini postotak. Upravo suprotno, mirovine su realno u odnosu na plaće iz 2016. još manje, tvrde Umirovljenici zajedno.

Mirovine idu gore oko pet posto, ali znatno će se više povećati plaće državnih i javnih službenika, što će dodatno smanjiti ionako nepovoljan odnos prosječne plaće prema prosječnoj mirovini. Iz političke platforme podsjećaju HDZ na program ‘Vjerodostojno’ iz 2016. godine po kojem su prosječne mirovine s 40 % trebale narasti do 60 % prosječne plaće.

– Kako je trenutno prosječna plaća 1.200 eura, a prosječna mirovina 500 eura, umjesto obećanih 60 posto ili 700 eura jasno je da svaki umirovljenik prima prosječno 200 eura manju mirovinu svaki mjesec od one koje mu je obećana još 2016. godine. To znači da je oko 750 tisuća umirovljenika s ‘radničkim’ mirovinama samo u 2023. godini bilo oštećeno za četiri prosječne mirovine. Ako to nije dovoljno za poziv na buđenje svim umirovljenicima, onda doista ne znamo što bi ih trebalo trgnuti, poručuju koordinatori Milivoj Špika i Lazar Grujić.

Nakon 40 godina rada, ne manje od 750 eura mirovine

Umirovljenici zajedno predlažu stoga novi izračun mirovina za sve po drugačijim parametrima od sadašnjih, jer mirovine, smatraju, ne mogu rasti usklađivanjem, dodacima i raznim ‘šarenim’ paketima pomoći. Prema njihovom izračunu, osoba koja je radila 40 godina i otišla u mirovinu sa 65 godina, trebala bi imati najmanje 750 eura mirovine.

– Naš je prijedlog da se izračun mirovina za sve umirovljenike i one koji će to biti radi na bazi 75-80 % neto plaće kroz 10 najboljih godina, uz zaštitnu aktualnu vrijednost mirovine od 18,5 eura za svaku godinu staža te ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina života. Ovo znači da na primjer za puni radni staž i navršenih 65 godina života mirovina ne može biti manja od 750 eura, zaključuju Špika i Grujić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap