Umirovljenica o isplati dijela obiteljske mirovine: ‘Umjesto 67, dobila sam 47 eura’

Jasmina Grgurić Zanze
23. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Zagrebačka umirovljenica požalila se da od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije dobila informaciju koliko iznosi mirovina pokojnog supruga. Rekli su da bi joj obiteljska mirovina iznosila 251 euro, a dio obiteljske mirovine 67 eura uz njezinu osobnu mirovinu. Dobila je, kaže, isplatu razlike za šest mjeseci, ali 20 eura manje, odnosno po 47 eura mjesečno. Iz Mirovinskog poručuju da je ušla u drugi porezni razred pa sada mora plaćati porez.

Sijedu umirovljenicu s naočalama muči glavobolja i hvata se za čelo

Umirovljenica | Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Dosad je više od 100.000 umirovljenika dobilo isplatu dijela obiteljske mirovine uz vlastitu, o čemu smo pisali ovdje. Sedamdesetogodišnja zagrebačka umirovljenica punih sedam godina nakon suprugove smrti uspjela je ostvariti pravo na dio obiteljske mirovine, no samo na papiru. Naime, iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje informirali su je kako obiteljska mirovina temeljena na iznosu mirovine njezina supruga iznosi 251,36 eura.

Suprug radio 39 godina kao obrtnik, bio je i branitelj

– Pritom do danas ne znam koliki je ukupan iznos suprugove mirovine, jer o tome nikad nisam dobila rješenje iz HZMO-a. Moj suprug radio je punih 39 godina kao obrtnik, a bio je i hrvatski branitelj. Prema izračunu koji mi je dostavljen, 27 posto dijela obiteljske mirovine iznosi 67,87 eura mjesečno, no ni to mi na koncu nije isplaćeno, ispričala je i predočila dokumentaciju s HZMO-a ova 70-godišnja umirovljenica, piše Nacional.hr.

Umjesto mjesečnih dodataka na vlastitu mirovinu koji bi trebali iznositi 67,87 eura, iz HZMO-a je primila jednokratnu uplatu, odnosno razliku za sedam mjeseci, ali 200 eura manju.

– Ispada tako da su mi uplate za šest mjeseci iznosile po 47,95 eura, umjesto 67,87 eura, kako je rješenjem određeno te za jedan mjesec 48,66 eura, zaključila je zagrebačka umirovljenica koja kao onkološki bolesnik ima i znatne mjesečne troškove liječenja te potrebnih terapija.

U HZMO-u su joj, kaže, objasnili da je zbog iznosa jednokratne uplate ušla u drugi porezni razred pa je na njezin račun u konačnici sjeo manji iznos.

HZMO: Isplaćuje se bruto, a neto ovisi o porezu

– Na ovaj način svi korisnici obiteljskih mirovina dvostruko smo zakinuti, kazala je za Nacional, uz komentar kako dobar dio starijih osoba koje ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu misli da je taj iznos identičan mirovini preminulog supružnika, no on iznosi od 77 do 80 posto.

Umirovljenica | Unspash
Dio obiteljske mirovine: Stiže oko 150 zahtjeva dnevno, umirovljenici i dalje mogu tražiti isplatu od 27 posto

Dio obiteljske mirovine koji se isplaćuje uz cijelu osobnu mirovinu iznosi 27 posto mirovine pokojnog supružnika. Postavlja se pitanje, kuda onda ide ostatak te mirovine, odnosno njezinih 73 posto? Odgovor je, nazad u državni proračun.

Iz Mirovinskog za Nacional.hr kažu da se korisnicima isplaćuje bruto iznos, a neto iznos mirovine ovisi o poreznoj obvezi korisnika.

– Moguće je da korisnik mirovine ranije nije bio porezni obveznik jer je iznos osobne mirovine bio manji od 560,00 eura, a isplatom dijela obiteljske mirovine, odnosno za iznos koji je viši od 560,00 eura, obračunava se porez na dohodak, zaključili su u HZMO-u te pozvali umirovljenicu da im se obrati za sve detalje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap