Dio obiteljske mirovine: Stiže oko 150 zahtjeva dnevno, umirovljenici i dalje mogu tražiti isplatu od 27 posto

Jasmina Grgurić Zanze
31. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Godinu dana nakon što je uvedena mogućnost isplate dijela obiteljske mirovine uz vlastitu, svakodnevno i dalje pristiže oko 150 zahtjeva dnevno. Osobna mirovina za više od 100.000 umirovljenika na ovaj je način povećana za 101 euro u prosjeku. Mirovine korisnika uvećane su za 24 posto, a u prosjeku sada iznose oko 430 eura. Dio obiteljske mirovine od 27 posto koristi više od 80 posto udovica. Saborski zastupnik Silvano Hrelja ocijenio je prvi dio projekta uspješnim, ističući da drugi dio traje i trajat će i dalje.

Umirovljenica | Unspash

Većina korisnika dijela obiteljske mirovine su žene | Unspash

Više od 100.000 umirovljenika iskoristilo je pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine u visini od 27 posto uz vlastitu mirovinu. Osobna mirovina na taj im je način povećana za prosječnih 101 euro, o čemu smo pisali ovdje. Tako prosječna mirovina s dijelom obiteljske sada iznosi 430,48 eura što je za 24,3 posto više nego prije godinu dana. Najviše isplaćene mjesečne svote dijela obiteljske mirovine pritom se kreću do 400 eura.

Projekt traje i dalje, stiže oko 150 zahtjeva dnevno

– S velikim zadovoljstvom stoga mogu konstatirati da je prvi dio projekta ostvarivanja isplate dijela obiteljske mirovine u potpunosti uspio. Isto tako, s velikim zadovoljstvom naglašavam da drugi dio projekta traje i trajat će i dalje, budući da odredba o korištenju dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu važi naravno i za sve one koji će to pravo ostvarivati i u budućnosti, rekao je saborski zastupnik Silvano Hrelja danas u Saboru.

Među isplatama dijela obiteljske mirovine 83 posto je udovica u kasnim 70-ima

Broj zahtjeva u siječnju ove godine kreće se oko 150 dnevno i očekuje se da će približan intenzitet zapravo ostati tijekom narednih godina, kaže Hrelja. Godišnje se tako očekuje do 30 tisuća novih zahtjeva. Mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu u visini od 27 % od obiteljske mirovine uvedena je u siječnju 2023. godine. Istovremeno su sve obiteljske mirovine povećane za deset posto.

– Namjera je bila da se korisnicima mirovine koji zbog smrti bračnog ili izvanbračnog druga ostaju bez značajnog dijela prihoda kućanstva i potencijalno su više izloženi riziku od siromaštva, omogući korištenje dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, kako bi se taj rizik smanjio, a naročito siromaštvo žena kojih je 83 posto među korisnicima, naglašava Hrelja.

Neriješeno 6 posto zahtjeva, slučajevi su komplicirani

Do 29. siječnja 2024. godine u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zaprimljeno je 162.253 zahtjeva vezanih uz isplatu dijela obiteljske mirovine. Zavod je riješio 150.986 zahtjeva (93,1 %), od čega se na dio obiteljske mirovine odnosi 118.515, dok su ostatak riješenih zahtjeva povezani zahtjevi za obiteljsku mirovinu.

– Neriješeno je ostalo 11.267 zahtjeva ili 6,9 %. Najveći broj neriješenih zahtjeva su ili vrlo komplicirani slučajevi u kojima je potrebno rekonstruirati dokumentaciju za više desetljeća unatrag ili se radi o postupcima primjenom Uredbi EU i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju koji duže traju, napominje Hrelja.

Od 118.515 riješenih zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, isplata dijela obiteljske mirovine odobrena je za 102.912 korisnika (87 %).

Copy link
Powered by Social Snap