Umirovljenica Marina ostala bez dodatka: ‘Razočarana sam, svi trebaju dobiti nešto’

Jasmina Grgurić Zanze
30. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Vlada je krajem listopada podijelila već šesti paket jednokratnih novčanih pomoći za umirovljenike. Cenzus je postavljen na 700 eura pa su oni čija mirovina taj iznos jedva prelazi ostali kratkih rukava. Među njima je i umirovljena računovotkinja Marina Glavina.

Umirovljena računovotkinja ostala bez dodatka | Snimak zaslona | Youtube

Umirovljena računovotkinja Marina Glavina ostala bez dodatka | Snimak zaslona | Youtube

Više od 637 tisuća umirovljenika dobilo je Vladin antiinflacijski dodatak. Cenzus je ovoga puta zaobišao umirovljenike s mirovinama iznad 700 eura. To znači da je jednokratno novčano primanje dobio netko čija mirovina iznosi primjerice 699 eura, ali ne i onaj sa 701 eurom mirovine. Možemo li reći da umirovljenik sa svega nekoliko eura mjesečno više živi bolje pa mu pomoć ne treba?

‘Dodatak bi trebali dobiti svi sa statusom umirovljenika’

Novčanice eura u rukama
Dugo očekivani dodatak sjeo je većini, a nas zanima kako ćete ga potrošiti

Primjer ove nepravde umirovljena je računovotkinja Marina Glavina. Njezina mirovina nakon 42 godine radnog staža jedva prelazi 700 eura, a taj joj je iznos potreban kako bi podmirila režije te ostale životne troškove. Jedva dovoljno za to, ali nedovoljno za dodatak.

– Ovo je već šesti dodatak u posljednje tri godine. Nikada ga nisam dobila jer uvijek za par eura, ranije kuna, prelazim cenzus. Razočarana sam jer mislim da su dodatak trebali dobiti svi koji imaju status umirovljenika, i to bilo koliko, samo da nije baš ništa, kaže za Dnevnik Nove TV ova umirovljenica koja se do kraja godine ipak nada uvođenju 13. mirovine za sve umirovljenike.

Naravno da su ljuti, radili su dulje i uplaćivali više

jasna petrović
Doznajemo: 'Plenković će 13. mirovinu sigurno isplatiti prije izbora'

Riječ je o ljudima s punim radnom stažem koji se osjećaju izostavljenima iz državnih pomoći, što u konačnici i jesu. Da za to imaju razloga potvrđuje i tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske, Igor Knežević.

– Naravno da su ljuti. Oni su radili 40 godina, a ovaj tko je radio manje od 30 godina i manje uplatio doprinosa dobiva dodatak već šesti put, kaže Knežević.

Umirovljenici rješenje vide u godišnjem dodatku za sve umirovljenike, trinaestoj mirovini koja se nalazi među najvažnijim zahtjevima Sindikata i Matice umirovljenika prema Vladi. Da će Vlada umirovljenicima sigurno isplatiti 13. mirovinu do izbora, potvrdila nam je početkom ovoga mjeseca predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, no iz Vlade nikakva službena potvrda nije još stigla.

Kako ćete potrošiti jednokratni dodatak?

Copy link
Powered by Social Snap