Umirovljenica Ana: ‘Mirovina mi je 350 eura, a radom u trgovini zaradim još 400 eura’

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Najviše umirovljenika uz mirovinu radi u trgovini, njih više od 4.600, a među njima je i umirovljenica Ana. Posao u splitskom dućanu pronašla je preko oglasa, a za četiri sata na dan mjesečno zaradi oko 400 eura, što je iznos veći od njezine mirovine. Radije je aktivna, kaže, nego da sjedi sama kod kuće i brine kako će preživjeti mjesec.

Foto: Rawpixel

Više od 27.300 građana radi u mirovini do polovine radnog vremena, a brojka se smanjila za njih oko 900 nakon završetka turističke sezone, o čemu smo pisali ovdje. Rad u trgovini i dalje je uvjerljivo vodeća djelatnost koja okuplja više od 4.600 umirovljenika, a među njima je i umirovljenica Ana koja tako zaradi iznos veći od mirovine.

‘Bolje mi je biti aktivna, nego sjediti kod kuće i brinuti’

Dobar posao na obali: Radnika u mirovini čak 900 manje nego u turističkoj sezoni

Željela je i dalje biti aktivna, ali i poboljšati svoju financijsku situaciju jer joj mirovina iznosi svega 350 eura, piše Poslovni.hr. Posao u splitskoj trgovini dalmatinskog brenda pronašla je preko oglasa. Radom na pola radnog vremena zaradi oko 400 eura, a plaćen joj je i put do posla.

– Mirovinu sam dočekala u trgovini pa su me tako odmah primili. Radim od 8 do podne svaki dan osim vikenda. Posao mi je rad na delikatesama ili pak slažem proizvode po policama. Stvarno nije naporno i može se raditi. Šefovi su prema meni korektni i uviđavni. Stvarno nemam prigovora. Svakako mi je bolje raditi, pričati s ljudima, biti aktivna zbog zdravlja i još zaraditi, nego sjediti sama kući i razmišljati kako ću financijski izdržati mjesec, kaže umirovljenica Ana.

‘Bez rada ne bih si mogao priuštiti dostojanstven život’

Dodatni izvor prihoda u mirovini ima i 68-godišnji Ante koji radi kao zaštitar. Kaže da je još uvijek dobrog zdravlja, a s obzirom na to da je kroz život proputovao dobar dio svijeta, uvjerio se da po brojnim zemljama umirovljenici ne miruju već rade. Od svoje mirovine prvo plati račune i kupi nešto hrane. Ostane mu malo i ništa.

– Zato sam bio primoran raditi dodatno. U suprotnom sebi ne bih mogao priuštiti barem neki naizgled dostojanstveni život, kaže umirovljenik Ante za poslovni.hr.

Najviše umirovljenika radi u Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, najčešće na poslovima prodavača, čistača, dostavljača, zaštitara, kuhara i konobara. Umirovljenici su najviše traženi na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, Splitsko-dalmatinske, Brodsko-posavske te Istarske županije, i to uglavnom za administrativne djelatnosti, trgovinu i prerađivačke djelatnosti. Umirovljenici su najviše pak zainteresirani za administraciju, knjigovodstvo i ekonomske poslove, zatim za rad u prodaji, skladištu te kao zaštitari, ali i kao asistenti u nastavi, kažu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Copy link
Powered by Social Snap