Udvostručen broj korisnika nacionalne naknade za starije: Kreće isplata, evo kako do 150 eura

Jasmina Grgurić Zanze
10. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Korisnika nacionalne naknade za starije osobe dvostruko je više. Po 150 eura 15. travnja bit će isplaćeno za više od 14.000 osoba starijih od 65 godina, dok ih je u siječnju bilo oko 7.000. Razlog leži u povoljnijim uvjetima za ostvarivanje ovog prava. Cenzus po članu obitelji je 300 eura mjesečno. To znači da ako, primjerice, supruga nema prihoda, a suprug ima mirovinu do 600 eura, ona može ostvariti ovo pravo.

stariji setnja

Foto: Unsplash

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak počinje u ponedjeljak, 15. travnja, objavio je jutros Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Nacionalna naknada za starije osobe od siječnja ove godine povećana je na 150 eura, a zbog povoljnijih uvjeta stjecanja ovog prava korisnika je već sada dvostruko više.

Prihod članova kućanstva 300 eura mjesečno po osobi

Naime, siječanjskom isplatom obuhvaćeno je 7.278 starijih od 65 godina, o čemu smo pisali ovdje, a sada ih je 14.220. Među njima je 78,14 % žena i 21,76 % muškaraca, što govori da su žene uglavnom te koje u starosti žive bez vlastitih prihoda.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji ima najmanje 65 godina, s prebivalištem u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od deset godina. Uvjet je da ne radi i ne prima mirovinu, a prihod članova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po osobi mjesečno ne smije prelaziti 300 eura. To znači da ako starija osoba živi sama i nema prihod veći od 300 eura mjesečno, ima pravo na 150 eura nacionalne naknade za starije osobe. Jednako tako, ako nema nikakav prihod, a živi sa suprugom čija mirovina ne prelazi 600 eura (300 eura po članu kućanstva) ostvaruje pravo na ovu mjesečnu naknadu.

Zamjena mirovine i socijalne pomoći za naknadu

jasna petrović
Predsjednica Sindikata umirovljenika objasnila zašto je nacionalna naknada za starije bolja od socijale

Uvjet je i da starija osoba ne prima zajamčenu minimalnu naknadu (socijalnu pomoć) te da joj nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi. Ne smije imati ni sklopljen ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora. Ako bi vam nacionalna naknada za starije osobe od 150 eura iznosila više od mirovine ili socijalne pomoći, možete sami odlučiti koje primanje želite.

– Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Napominjemo da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani, kažu iz HZMO-a.

Copy link
Powered by Social Snap