U ovoj zemlji mirovine bi trebale rasti brže od inflacije, razlog leži u manjem porastu cijena

Jasmina Grgurić Zanze
19. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Brži rast mirovina od rasta inflacije ovoga ljeta očekuje njemački ministar rada Hubertus Heil. Ministar očekuje značajno povećanje mirovina u ovoj godini, jer inflacija pada, a postignut je i dogovor o plaćama. Heil najavljuje i paket mirovinskih mjera koje će, bez daljnjeg podizanja dobi za odlazak u mirovinu, osigurati bolju razinu mirovina.

Divljanje cijena trebalo bi značajno usporiti | Foto: Dolac | Mirovina.hr

Stopa inflacije je nedavno pala u Njemačkoj. Zbog toga ministar rada Hubertus Heil očekuje da će od ljeta mirovine rasti brže od inflacije. Uskoro želi predstaviti i planiranu mirovinsku reformu. Hrvatska trenutno ima drugu najveću stopu inflacije u Europskoj uniji, o čemu više možete pročitati ovdje.

Novo povećanje mirovina od 1. srpnja

banka novac bankomat
Njemačkim umirovljenicima stiže povećanje mirovina, neki će dobiti dodatnih 7,5 posto više

Ministar Heil očekuje značajno povećanje mirovina u tekućoj godini. Početne procjene utjecale su na uvjerenje da će 1. srpnja mirovine ponovno rasti brže od inflacije, rekao je političar SPD-a za njemačke medije. Srećom, inflacija sada značajno pada i došlo je do pristojnih dogovora o plaćama, dodao je Heil, a piše fenix-magazin.de.

Prošlogodišnje povećanje mirovina nije bilo malo, ali je bilo ispod stope inflacije. Lani su mirovine na istoku porasle za 5,86 posto, a na zapadu za 4,39 posto. Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su u prosjeku za 5,9 posto u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu. U siječnju 2024. stopa inflacije iznosila je 2,9 posto.

Paket mirovinskih mjera osigurat će razinu mirovina

Istovremeno, Heil očekuje da će mirovinski doprinosi i dalje biti stabilni, jer je zaposlenost u Njemačkoj ‘na rekordnoj razini’. Stopa doprinosa stoga je stabilna na 18,6 posto od 2018. godine i ostat će stabilna, prema ministrovim riječima, još neko vrijeme.

Planirana mirovinska reforma trebala bi osigurati značajnija povećanja mirovina u budućnosti. Ministar financija Christian Lindner (FDP) i on će za nekoliko tjedana predstaviti novi mirovinski paket, najavio je Heil, a radi se o ‘trajnom osiguranju razine mirovina’.

Bez reforme mirovine bi idućih godina značajno pale, rekao je ministar. Vlada će to spriječiti, ali bez daljnjeg podizanja zakonske dobi za odlazak u mirovinu. Mirovina sa 69 ili 70 godina značila bi i smanjenje mirovina za mnoge vrijedne ljude, primjerice u sustavu njege ili u logistici.

Copy link
Powered by Social Snap